Vremenska prognoza, 18.8.2018.

Tijekom vikenda i većeg dijela sljedećega tjedna prevladavat će suho, sunčano i vruće, uz samo rijetke poslijepodnevne pljuskove.

Subota - pretežno sunčano i vruće, ali ponegdje pljuskovi

Nakon sunčanog prijepodneva, u drugom dijelu dana u istočnoj će Hrvatskoj biti mjestimičnih jačih razvoja oblaka uz mogućnost za pljuskove i grmljavinu, i to uglavnom u dijelu Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Mjestimice će pritom zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, kojega će biti i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj, gdje je također moguća mjestimična kiša i grmljavina, uglavnom na Banovini, Kordunu, Posavini i Pokuplju. Uz pretežno sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će oko 30 °C.

Lokalni su pljuskovi poslijepodne mogući i u Lici i Gorskome kotaru, a u Istri i Hrvatskom primorju vjerojatnost za njih je zamjetno manja. Puhat će na obali ujutro slaba i umjerena, samo rijetko podno Velebita na udare jaka bura, a danju ponegdje umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 14 do 16 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre te između 20 i 24 °C na moru. Najviša dnevna od 28 do 33 °C, u gorju mjestimice malo niža.

Najviša temperatura od 31 do 34 °C bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Na obali i otocima prevladavat će sunčano, a u unutrašnjosti treba računati na poslijepodnevni jači razvoj oblaka te mjestimične pljuskove i grmljavinu. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure okrenut će na jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome moru i sjeverozapadni.

Na krajnjem jugu Hrvatske sjeverozapadnjak na otvorenome može biti i jak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Bit će pretežno sunčano, ali u dolini Neretve te u Konavlima nije isključen pokoji pljusak.

Do petka bez znatnije promjene, a za vikend...

I idućih dana
očekuje se uglavnom sunčano i vruće. Mogućnost za jači razvoj oblaka te lokalnu kišu i grmljavinu postojat će još većinom u nedjelju u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije te samo rijetko i na obali. Puhat će slaba i umjerena bura, podno Velebita do utorka na udare mjestimice i jaka, te zapadni i sjeverozapadni vjetar u Dalmaciji.

Tijekom sljedećega vikenda povećava se vjerojatnost znatnije promjene vremena s često kišom, grmljavinom i padom temperature. No, za podrobniju i pouzdaniju prognozu valja još pričekati.

Pelud

I dalje će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će uglavnom visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine, raspoloženje nekima možda dodatno "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE...