Vremenska prognoza, 15.8.2018.

Tijekom blagdana Velike Gospe atmosfera će se postupno stabilizirati, ali će još ponegdje biti kiše i grmljavine, osobito u noći i prijepodne u istočnijim i južnijim krajevima, što će biti dodatna pokora hodočasnicima koji planiraju noć i jutro provesti na putu prema marijanskim svetištima.

Od četvrtka stabilnije i sunčanije, sve češće i vruće, uz rijetko gdje moguće pljuskove, većinom u gorju. Umjerene i jake bure bit će još uglavnom u četvrtak prijepodne na sjevernom Jadranu.

Srijeda - razvedravanje, ali još ponegdje kiša, na Jadranu i bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
promjenljivo oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Poslijepodne i navečer većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutranja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a dnevna između 26 i 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, u noći i ujutro mjestimice s kišom. Poslijepodne slijedi razvedravanje sa zapada. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka slična kao na istoku.

Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i djelomice sunčano. U gorju, uz umjeren razvoj oblaka, ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Duž obale puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita u noći i ujutro mjestimice i olujna, poslijepodne u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a dnevna od 22 do 25 °C, uz obalu između 27 i 29 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše i grmljavine, osobito prijepodne i u rano poslijepodne. U početku će puhati slaba do umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, dnevna između 29 i 31 °C.

Na krajnjem jugu promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i grmljavinom, osobito u u prvom dijelu dana. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura slična kao na srednjem Jadranu.

Od četvrtak - stabilnije i ponovno toplije, većinom i vruće

Od četvrtka u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i postupno sve toplije, pa će od petka u mnogim mjestima ponovno biti vruće. Lokalno može biti pljuskova, i to uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab.

I na Jadranu od četvrtka pretežno sunčano i vruće, uz uglavnom tople noći. Rijetki pljuskovi mogući su uglavnom na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu u četvrtak ujutro još umjerena do jaka bura, a zatim uglavnom slab zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenome moru sjeverozapadni.

Pelud

I u srijedu će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

Unatoč mnogobrojnim oblacima UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, u većini će krajeva biti visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A ako će nekima nedostajati nebeske vedrine, raspoloženje možda mogu "razvedriti" pogledom na METEO KARIKATURU...