Vremenska prognoza, 14.8.2018.

Nakon većinom sunčanog te vrućeg i sparnog ponedjeljka, u utorak slijedi jače naoblačenje sa zapada, pri čemu će već u noći i ujutro mjestimične kiše pa i neverina biti na sjevernom Jadranu te na sjeveru Dalmacije, a najkasnije, tek navečer i u noći na srijedu - i na istoku i jugu Hrvatsku, gdje će se još zadržati vruće. Nažalost, moguća su i lokalna nevremena - jaka i obilna kiša u kratkom vremenskom razdoblju, praćena prolazno jakim vjetrom, moguće i tučom. Od srijede ponovno stabilnije, zatim i sve toplije, većinom i vruće.

Utorak - naoblačenje, kiša, grmljavina, osvježenje...

U istočnoj Hrvatskoj još veći dio dana sunčano. No, uz porast naoblake vjerojatnost za kišu i grmljavinu prema kraju dana te u noći na srijedu bit će sve veća. Pritom lokalno može biti i nevremena. Vjetar će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni, a temperatura se zraka danju predviđa između 29 i 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblaka će već od jutra biti više pa pljuskova može biti već u prvome dijelu dana, te osobito poslijepodne, kada mjestimice mogu biti i izraženiji. Zapuhat će zapadni, sjeverozapadni i sjeverni vjetar i bit će manje toplo nego u ponedjeljak.

Pad temperature izgledan je i u gorju te na sjevernom Jadranu pri čemu će jugozapadni vjetar na moru okrenuti na sjeverozapadni. Bit će promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno s kišom i grmljavinom, a moguća su i lokalna nevremena.

Naoblačit će se od jutra i na sjeveru Dalmacije, gdje će biti mjestimične kiše pa i neverina, na koje u drugome dijelu dana treba računati i prema jugu. Puhat će još prijepodne jugo, koje će okrenuti na sjeverozapadnjak, na otvorenome moru ponegdje jak. Najviša temperatura većinom od 29 do 32 °C.

Na krajnjem jugu Lijepe naše još malo toplije, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Zamjetnije naoblačenje slijedi prema večeri, i osobito u noći na srijedu, kada je i najvjerojatnija mjestimična kiša i lokalne nevere. Nakon juga, u drugome dijelu dana zapuhat će jugozapadni i zapadni vjetar, navečer i sjeverozapadni.

U srijedu još ponegdje kiša pa razvedravanje, od četvrtka i zatopljenje

U noći na srijedu u većini je krajeva još moguća povremena kiša i grmljavina, koje će biti dodatna pokora hodočasnicima koji planiraju noć provesti na putu prema marijanskim svetištima. Tijekom srijede sa zapada postupno razvedravanje, a uz sjeveroistočnjak i sjeverac bit će vrlo toplo, nerijetko i sparno. Uz više oblaka na kišu još treba računati na istoku zemlje, posebice u noći i ujutro, moguće i prijepodne. Od četvrtka sunčanije, uz porast temperature, pa će u mnogim mjestima ponovno biti vruće.

Od četvrtka stabilnije i uglavnom vruće i na Jadranu. U srijedu pak još ponegdje kiša, uglavnom u Dalmaciji i to u prvome dijelu dana. Na sjevernom Jadranu puhat će bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima, u četvrtak će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Tijekom utorka i srijede nestabilna će atmosfera omogućiti mnogobrojne nove zadivljujuće fotografije koje bi mogle konkurirati na natječaju za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2019. godinu. Rok za prijavu produljen je do 15. kolovoza.

Pelud

I u utorak će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

Unatoč mnogobrojnim oblacima UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, u većini će krajeva biti visok, u južnijim krajevima i vrlo visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A ako će nekima nedostajati nebeske vedrine, raspoloženje možda mogu "razvedriti" pogledom na METEO KARIKATURU...