Vremenska prognoza, 12.8.2018.

U skladu s prognozama, u subotu je u dijelu unutrašnjosti prekinut niz uzastopnih vrućih dana, kakav se u ovom dijelu godine malo kada dogodio. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, primjerice, od 28. srpnja do 10. kolovoza samo je 1994. godine bilo 14 vrućih dana u nizu, kao ove godine.  Pritom je srednja najviša temperatura zraka u tom razdoblju ove godine bila 4. u nizu najviših - viša je bila samo 1994. godine, te 2013. i 2017.
Kao što je bilo i prognozirano, apsolutni su rekordi izostali, a dogodili su se samo neki dnevni. Manje u najvišoj dnevnoj temperaturi zraka, a više u najnižoj. Primjerice, u Maksimiru je ovogodišnji 9. kolovoza drugi najtopliji taj nadnevak od kada postoje mjerenja - od 1949. godine. Izmjereno je 34,3 °C, a više od toga - 35,0 °C - samo 2013. godine. A 31. srpnja, s 21,8 °C, te 2. kolovoza 21,7 °C - u Maksimiru je zabilježena rekordno visoka najniža dnevna temperatura zraka na te dane.
U Splitu, na postaji Marjan, samo je ove godine i 2013. od 30. srpnja do 10. kolovoza bio niz dana s najnižom temperaturom 25,0 °C i višom. A viša srednja najniža temperatura zraka u tom je razdoblju bila viša od ovogodišnje samo 2017. godine. Pritom je na dane 30. i 31. srpnja ove godine izmjerena rekordno visoka najniža dnevna temperatura zraka.

Iznadprosječno toplo nastavit će se i sljedećih dana, ponovno u mnogim mjestima vrućih, na Jadranu uz tople noći. Prevladavat će sunčano, ali uz povremene mjestimične pljuskove, osobito u utorak i srijedu. Ponegdje jaka bura onemogućavat će normalno prometovanje još uglavnom u nedjelju.

Nedjelja - pretežno sunčano, većinom i vruće

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
 prevladavat će sunčano, vrlo toplo i vruće. Vjetar uglavnom slab istočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom barem djelomice sunčano. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni. 

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano.  U gorskim krajevima djelomice sunčano, a uz povremeno više oblaka ponegdje može biti kratkotrajne kiše. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena, podno Velebita mjestimice i jaka bura, koja će prijepodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 22 i 24 °C. Najviša dnevna od 26 do 28, uz obalu i unutrašnjosti Istre uglavnom oko 32 °C.

Na srednjem Jadranu  i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti nestabilno, pa su uz umjeren razvoj oblaka povremeno mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 23 do 26 °C, a najviša dnevna između 32 i 34 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske slično - sunčano uz uglavnom slab zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka slična kao na srednjem dijelu.

Novi tjedan - i dalje iznadprosječno toplo, ponegdje pljuskovi

U ponedjeljak u unutrašnjosti
većinom sunčano, a u utorak sa zapada naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, te padom temperature zraka. U srijedu kiše i grmljavine još će biti uglavnom na istoku i unutrašnjosti Dalmacije, a u drugom dijelu dana ponovo pretežno sunčano i toplije.

I na Jadranu u ponedjeljak većinom sunčano i vruće. U utorak na sjevernom i srednjem dijelu promjenljivo, mjestimice s kišom i grmljavinom, koji su u srijedu mogući uglavnom na južnom dijelu. U četvrtak i petak ponovo sunčano i vruće. Puhat će većinom slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Pelud

U nedjelju će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će većinom vrlo visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštiti i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte METEO KARIKATURU...