Australija do 25 milijuna stanovnika desetljeće prije predviđanja

Populacija Australije doseći će u utorak rekordnih 25 milijuna stanovnika, gotovo desetljeće ranije nego što je bilo predviđeno, jer privlači stotine tisuća useljenika svake godine, pokazuju najnoviji podaci vlade.

Svake minute jedna osoba dolazi živjeti u Australiju, što povećava potražnju za stanovanjem, prijevozom, školama i bolnicama, ali i osnažuje ekonomsko bogatstvo države.

Australski statistički zavod (ABS) procjenjuje kako će s obzirom na trenutne trendove populacija Australije kroz tri godine doseći 26 milijuna stanovnika.

Nagli porast broja useljenika potaknuo je raspravu o ekonomskom i društvenom utjecaju imigracije s obzirom na to da je infrastruktura postala preopterećena što uzrokuje gužve u gradovima, a širenje tržište rada smanjilo je mogućnost rasta plaća.

Australski ekonomski uspjeh izgrađen je na imigraciji. Više od trećine australske populacije rođeno je u inozemstvu, prema posljednjem popisu stanovništva. Useljenici najčešće dolaze iz Engleske, Kine, Novog Zelanda i Indije.

Posebna studija ABS-a, objavljena u lipnju, pokazuje kako u rastu broj stanovnika prirodni priraštaj sudjeluje sa svega 38 posto. Sve ostalo je useljavanje.

Imigracija je postala politički 'vrući krumpir' otkako su vladajuća koalicija desnog centra i oporbeni laburisti započeli kampanju za izbore u Novom Južnom Walesu koji se održavaju u ožujku, nakon čega slijede nacionalni izbori u svibnju.