Turski hamam iz 16. stoljeća preseljen zbog gradnje brane

Veliki hamam (tur. kupalište) iz 16. stoljeća jučer je preseljen i tako spašen od potapanja koje će nastupiti izgradnjom brane na jugoistoku Turske, snažno osporavnog projekta na rijeci Tigris kojemu se protive stručnjaci, a među njima i arheolozi jer će voda progutati bogatu kulturnu baštinu.

Hamam težak 1200 tona u gradu Hasankeyf preseljen je u dva sata i 15 minuta. Prevezen je u 3 kilometara udaljen takozvani kulturni park, objavila je Uprava za kulturnu baštinu i muzeje.

Temelji građevine potječu iz 12. stoljeća iz doba dinastije Artukida, no većina konstrukcije bila je ponovno izgrađena u vrijeme Osmanskog carstva.

Kada bude potpuno izgrađena brana Illisu, jezero od 300 kilometara četvornih poplavit će arheološki važan i 12 tisuća godina star drevni grad Hasankeyf.

Gradnja 1820 metara duge i 135 metara visoke brane počela je u kolovozu 2006., a projekt je gorljivo zagovarao tadašnji premijer, a današnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdeći da su dvije trećine energetskog potencijala zemlje neiskorištene.

Projekt brane Illisu, nekih 50 kilometara od sirijske granice, povlači preseljenje više od 15.000 ljudi iz tog područja koje će biti potopljeno.

Arheolozi odavna upozoravaju da će taj muzej na otvorenom, mješavina asirske, rimske i osmanske civilizacije biti uništen.

Projektu se protive i lokalni i međunarodni stručnjaci. Isprva je bio financiran novcem iz Njemačke, Austrije i Švicarske, no te su zemlje povukle potporu u srpnju 2009. zabrinute zbog utjecaja na okoliš.

Illisu je samo dio velikog projekta Jugoistočne Anatolije, čitavog kompleksa brana na rijekama Eufrat i Tigris, koje su kolijevka civilizacije.