Vremenska prognoza, 7.8.2018.

Ni veći dio ovoga tjedna nema znatnije promjene vremena. Noću i ujutro će u unutrašnjosti i dalje biti ugodnije nego na moru, uz najnižu temperaturu zraka uglavnom ne višu od 20 °C. Danju vruće, uz temperaturu između 31 i 36 °C, pa mjestimice moguć poslijepodnevni pljusak može donijeti samo kratkotrajno osvježenje.

Toplinski val  koji može djelovati na zdravlje traje već nekoliko dana, a vrhunac topline u većini će Hrvatske najvjerojatnije biti od srijede do petka. Valja mu se prilagoditi, pa ako možete, izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, smanjite aktivnosti na otvorenome, odgovarajuće se zaštitite od sunca i pijte puno tekućine - vode naravno.

Utorak - pretežno sunčano i vruće

U istočnoj će Hrvatskoj
prevladavati sunčano. Ujutro u Posavini rijetko gdje može biti sumaglice i magle. Vjetar će biti slab, a najniža jutarnja temperatura između 18 i 21 °C, najviša poslijepodnevna oko 33 °C.

Pretežno sunčano i vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Poslijepodne, uz umjeren razvoj oblaka, moguć je poneki pljusak i grmljavina, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Jutarnja temperatura između 18 i 20 °C, a najviša dnevna oko 33 °C.

Ugodno, razmjerno svježe jutro s temperaturom između 16 i 19 °C bit će u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu toplije, a poslijepodnevna temperatura između 33 i 35 °C, u gorskim krajevima od 27 do 31 °C. Prevladavat će sunčano, a poneki pljusak moguć je na krajnjem zapadu. Uz obalu ujutro burin, danju maestral, a temperatura mora od 24 do 27 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Jutro na moru toplo i vrlo toplo uz najnižu temperaturu od 24 do 26 °C, u unutrašnjosti oko 19 °C, a danju vruće uz temperaturu od 33 do 36 °C.

Sunčano i vruće bit će i na jugu Hrvatske, ujutro uz burin, danju maestral. Jutarnja temperatura od 22 do 25 °C, najviša dnevna od 32 do 34 °C, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura oko 26 ili 27 °C.

Od srijede - još toplije

U nastavku tjedna u unutrašnjosti
i dalje uglavnom suho, te pretežno sunčano i vruće. Bit će još malo toplije, i ujutro i danju, uz najvišu temperaturu u četvrtak i petak oko 35 °C, samo u gorju malo nižu. Krajem petka i u noći na subotu uz više oblaka moguća je češća kiša, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, koji će donijeti osvježenje.

I na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz nerijetko vrlo tople noći te najvišu dnevnu temperaturu također oko 35 °C. Potkraj tjedna samo su ponegdje mogući pljuskovi i grmljavina. Ujutro će uz obalu biti burina, a danju će manje osvježenje donositi vjetar s mora - uglavnom zapadni i jugozapadni.

Pelud

I u utorak će visoka koncentracija peludi korova biti u većini krajeva, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će visok i vrlo visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštiti i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -od sada i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU...