Pripremite se na vrućine "prave", ali i za spremanje otave...

Pretežno sunčano i vruće bit će i u ovome tjednu. Tople noći očekuju se gotovo u cijeloj zemlji, a na Jadranu vrijednosti mogu biti i više od 28 °C. Najniža jutarnja temperatura zraka očekuje se oko 18 °C na kontinentu, pa do 25 °C uzduž Jadrana. Najviše dnevne temperature zraka doseći će vrijednosti uglavnom oko 33°C na kontinentu, dok je u središnjoj Hrvatskoj moguć i koji stupanj više, a uzduž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije moguće i iznad 36 °C.

I biljkama prijeti toplinski stres

Kako bi biljke i životinje što lakše podnijele ovaj nadolazeći toplinski stres, redovito i optimalno zalijevajte i navodnjavajte te osigurajte dovoljne količine pitke vode i prikladni zaklon.

Veći dio tjedna očekuje se suho i stabilno vrijeme, koje će biti povoljno za spremanje otave. Tek za vikend moguća je promjena vremena uz mjestimičnu pojavu pljuskova.

Visoka temperatura i nedostatak oborine u Dalmaciji barem nakratko će zaustaviti razvoj štetnika, no svakako, ukoliko bude lokalnih pljuskova, vodite računa o odgovarajućim mjerama zaštite u svojim nasadima, vinogradima i maslinicima.

I tlo uz more ponegdje vruće

Očekivana srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine je od 26 °C u gorskoj Hrvatskoj do 28 °C na istoku zemlje, a uzduž Jadrana i do 33 °C, uz mogući koji stupanj više na otocima. Uz 12 sati sijanja Sunca na dan sjetveni sloj i dalje će se zagrijavati, pa će isparavanje iz tla biti pojačano. Kako bi spriječili veći gubitak vlage, tamo gdje je moguće poželjno je obaviti plitku obradu tla.

Pazite kad radite

Zbog vrućine i jakog Sunčevog zračenja u sljedećim danima preporučuje se ne obavljati radove na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, nego najbolje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je na HRTi platformi.