Hrvatska radiotelevizija premijerno prikazuje dokumentarni film General i džentlmen


Zagreb, 2. kolovoza  2018. – Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT - HTV1) premijerno prikazuje dokumentarni film General i džentlmen posvećen životu proslavljenog generala Petra Stipetića.

Dokumentarni film General i džentlmen kronološki prikazuje njegov život: odrastanje u Ogulinu, vojnu karijeru u bivšoj državi , zatim prelazak u Hrvatsku vojsku i njegovu ulogu u Domovinskom ratu, te vrijeme nakon rata kada je bio i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske.

O životu karizmatičnog generala govore članovi njegove obitelji, najbliži prijatelji i suborci. Film, među ostalim, otkriva što je prethodilo predaji 21. Kordunskog korpusa vojske tzv. RSK. Isto tako, govori o ključnim potezima generala Stipetića koji su doveli do vojnog preokreta na području Banovine tijekom operacija 1995. godine. U Oluji je general Stipetić bio istaknuti zapovjednik sektora Sjever, pod čijim su vodstvom oslobođeni Glina i Petrinja.

Petar Stipetić bio je jedan od zapovjednika koji su stvarali Hrvatsku vojsku i vodio je prvu oslobodilačku operaciju Hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.

Autor, scenarist i redatelj filma je Hrvoje Zovko, snimatelj je Damir Bednjanec, a montažer Hrvoje Mršić.

Dokumentarni film General i džentlmen gledajte u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT - HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 20 sati i 5 minuta. 

 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr