Posudionica i radionica narodnih nošnji

Koliku vrijednost ima tradicija naroda najbolje znaju u Posudionici i radionici narodnih nošnji u Zagrebu. Već niz godina bave se prikupljanjem i održavanjem narodnih nošnji iz naše zemlje, ali i šire. Sve to bogatstvo odijevanja može se vidjeti u stalnom postavu njihove etno art galerije.

Narodne nošnje dragocjen su dio našeg identiteta i naše kulturno blago. Već 70 godina od zaborava i propadanja čuva ih zagrebačka Posudionica i radionica narodnih nošnji.

Posudionica se je zapravo razvila od jednog malog servisa koji je brojio 3 000 predmeta a danas ih ima 31 000. To su većim dijelom originalne narodne nošnje, preko 70% a isto tako i replika, odnosno rekonstrukcije koje su izrađene prema originalnim predlošcima, kaže prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice.

Uz pomoć brojnih suradnika iz zemlje, ali i svijeta rekonstrukcije i radovi na narodnim nošnjama obavljaju se baš kao nekada.

Posudionica sustavno prikuplja i nošnje Hrvata izvan domovine te drugih naroda. Velik je interes za narodne nošnje KUD-a naših iseljenika, ističe prof. Forjan: Imali smo nedavno primjer jedne grupe iz Novog Zelanda koja je gostovala u Hrvatskoj na Đakovačkim vezovima. Zatražili su od nas čitavu edukaciju. Oni su tu nekoliko dana provodili kod nas i mi smo ih educirali kako se nošnje oblače, kako se izrađuju, kako se uređuju i kako se čuvaju, ispričao je profesor.

Važno je istaknuti da je stručni tim ove riznice narodnih nošnji rekonstruirao tekstilni dio stalnog postava grada Vukovara i Knina nakon oslobođenja. Izradili su i velik dio replika za splitski etnomuzej.

Godine 2013. u prostorima Posudionice osnovana je etno art galerija sa stalnim postavom narodnih nošnji. Trenutačno se predstavlja tradicionalna odjeća Hrvata s Kosova.