Vremenska prognoza, 29.7.2018.

Idućih dana bit će pravo ljetno vrijeme - prevladavat će sunčano i vruće, a od ponedjeljka je diljem Hrvatske vrlo velika vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Toplih noći, s najnižom temperaturom zraka 20 °C i višom, bit će i u većini kontinentalnih krajeva, a poslijepodnevna temperatura ponegdje će biti i viša od 35 °C.

Nedjelja - pretežno sunčano i vruće

U istočnoj će Hrvatskoj
prevladavati sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost rijetkih pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka bit će oko 19 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C.

Podjednako u središnjoj Hrvatskoj - uz više sunčana vremena i malo višu temperaturu od subotnje, te uz uglavnom slab sjeverni vjetar.

Obilje sunčana vremena bit će i na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Vjetar većinom slab, uz obalu ujutro burin, a tijekom dana zapadni i sjeverozapadni. Jutro u gorju s temperaturom oko 14, a uz obalu od 19 do 23 °C. Najviša dnevna u gorju od 28 do 30 °C, uz obalu između 31 i 34 °C.

U Dalmaciji nakon tople noći - sunčano i vruće. Puhat će slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadni. More malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 25 °C. Najviša temperatura zraka od 32 do 34 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i na jugu, uz pretežno sunčano vrijeme i malu vjerojatnost lokalnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Novi tjedan - većinom suho, sunčano i vruće

Idućih dana u unutrašnjosti
pretežno sunčano, u većini mjesta biti vruće. Rijetkih pljuskova još može biti u utorak, te u četvrtak i petak. Vjetar većinom slab, u ponedjeljak i utorak prolazno umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

I na Jadranu pretežno sunčano i vruće, a pljuskovi se uglavnom ne očekuju. Vjetar većinom slab, u noći i ujutro burin, tijekom dana maestral.

Pelud

U nedjelju će visoka koncentracija peludi korova biti u većini krajeva, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će većinom vrlo visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštiti ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -od sada i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU...