14. Festival soparnika

14. Festival soparnika održava se u lučici u Dugom Ratu pored Splita. Na velikoj fešti - jedinom festivalu posvećenom izvornom poljičkom specijalitetu okupit će se nekoliko tisuća ljudi koji će moći degustirati više od 500 ispečenih soparnika koje priprema 20 meštri. Oko 22 sata proglasit će se i najbolji od najboljih.

Soparnik je delicija koja je među prvima u Hrvatskoj dobila oznaku izvornosti, osim toga on priča priču o povijesti i kulturi jednog naroda.

Mira Kuvačić već je nekoliko puta odnijela pobjedu pa otkriva recept za pobjednički soparnik: Brašno, voda, sol, bijeli luk, blitva. Da bi bija dobar sopranik morate posijat blitvu, čekat tri miseca da izraste i onda staru blitvu uzeti i s njom napraviti soparnik, nije mlada dobra zato, savjetuje gospođa Mira.

I kad znamo da je najvažnija stvar blitva, treba znati i dobro razvaljati tijesto, što je prava umjetnost - ne smije biti pretvrdo, ne smije biti ni meko...

Ako se pitate kako doznati voli li vas svekrva, odgovor je jednostavan - ako vam otkrije svoj recept za soparnik, onda vas voli, kaže u šali gospođa Anka.