Vremenska prognoza, 24.7.2018.

Za razliku od vikenda i ponedjeljka, kada je bilo i puno oblaka, većinom i kiše, gdjegod i obilnije, te munja i gromova, u utorak će vrijeme za većinu biti znatno povoljnije - uglavnom suho, sunčano i toplije, ali relativno vjetrovito, pri čemu će najviše nevolja prouzročiti jaka, na udare i olujna bura i tramontana. U nastavku tjedna slabiji vjetar i ponovno većinom vruće, ali i nestabilno, uz mjestimične pljuskove, češće na kopnu, osobito u gorju.

Utorak - pretežno sunčano i toplije, ali i relativno vjetrovito

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
se sasvim suho posvuda ne može jamčiti ni tijekom utorka. No, kiša, ako i gdje uopće i padne, bit će rijetka, kratkotrajna, i u malim količinama. Unatoč često umjerenom sjevernom i sjeverozapadnom vjetru, uz većinom sunčano vrijeme bit će toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka 27 i 28 °C.

Podjednako toplo, gdjegod i malo toplije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te uz pretežno vedro prijepodne i uglavnom oblačnije poslijepodne.

I u gorju će povremeno biti više oblaka. Štoviše, mjestimice može pasti i malo kiše, većinom u Gorskome kotaru. Na sjevernom Jadranu sunčano, ponegdje i vedro, ali uz često umjerenu i jaku buru, prema otvorenome i tramontanu, koje gdjegod mogu imati i olujne udare, osobito podno Velebita. Temperatura zraka u porastu pa će poslijepodne ponovno biti i vruće.

30 °C, pa i malo više bit će i u Dalmaciji, uz sunčano vrijeme, te najprije buru i tramontanu, mjestimice i jake, na udare i olujne, a poslijepodne mjestimice slabiji zapadnjak i jugozapadnjak. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost izvrsna.

Podjednako tako i na jugu Hrvatske, gdje će biti znatno stabilnije nego tijekom ponedjeljka, pa i pretežno sunčano, a vrlo mala vjerojatnost poslijepodnevnih pljuskova postoji uglavnom u Konavlima. Inače, u Dubrovniku je kiša u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka prva u dosadašnjem dijelu srpnja. Štoviše, samo tijekom noći i jutra palo je više kiše nego u prošlih gotovo mjesec dana.

Od utorka - još toplije, uz slabiji vjetar, ali ponovno nestabilno

U nastavku tjedna na kopnu
još toplije, većinom i vruće, ali ponovno nestabilno. Pljuskova će gotovo svakodnevno biti mjestimice u gorju, a povremeno su mogući i drugdje, rjeđe sredinom tjedna, vjerojatno češće za vikend.

Ni na Jadranu se ne može jamčiti sasvim suho, već od srijede na južnom dijelu, zatim i na sjevernom. No, pljuskovi, ako i gdje ih uopće bude, bit će lokalni i kratkotrajni, a za vikend će najvjerojatnije i sasvim izostati. Bura i tramontana u srijedu će oslabjeti, ali ne i potpuno prestati. Noći će biti tople, a dani većinom vrući.

O dosadašnjem dijelu ljeta

Premda jamačno znate za znatno toplija i stabilnija ljeta, posebice posljednjih desetak godina, kada su ona bila većinom "ekstremno topla", znajte da ih je prije bilo puno i hladnijih i kišovitijih.

U dosadašnjem dijelu ovoga temperatura zraka viša je od prosjeka, posebice zbog većinom "vrlo toplog", pa i "ekstremno toplog" lipnja. No, ni odstupanje srednje temperature dosadašnjeg dijela srpnja nije zanemarivo. Trenutačno zaslužuje klimatološke ocjene u većini Hrvatske "toplo" i "vrlo toplo" - manje zbog odstupanja najviše dnevne temperature, a više zbog nedostatka noćne i jutarnje svježine.
A oborine? Kiša je bila česta, ali posvuda ne i obilna pa je broj dana s kišom u dosadašnjem dijelu ljeta većinom veći od uobičajenoga, ali - vjerovali ili ne - nakon lipnja, koji je od klimatologa dobio ocjene od "sušni" do "kišni", i dosadašnji je dio srpnja ponegdje u manjku s količinom oborine, i na kopnu, i na moru... Eh, ta razlika između osjećaja i statistike...

Prognoze do kraja srpnja i za kolovoz ne upućuju na veliku vjerojatnost znatnije promjene u odnosu na dosadašnji tijek ljeta. Stoga, uživajmo u ovakvom kakvo imamo... 

Pelud

A zanima li vas koncentracija peludi - ona će i u utorak visoka biti samo u istočnoj Hrvatskoj, i to korova, posebice koprive, a mnogima bi mogla biti od koristi i informacija kako mjestimice već postoji i umjerena koncentracija peludi ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, većinom će biti visok pa ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURE

Tko nije posjetio donedavnu 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018. na temu: Meteorologija, a želi se malo nasmijati, makar i kiselo, uz uratke karikaturista iz cijeloga svijeta, može redovito pratiti internet HRT-a.