Žetvu obaviti najbolje do srijede...

Nakon prilično nestabilnog vremena, u prvoj polovici tjedna očekuje se pretežno suho i toplo vrijeme, koje će se prema kraju tjedna nastaviti i u Dalmaciji. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 29 °C do 31 °C, a ponegdje je moguća i viša, posebice u unutrašnjosti Dalmacije. Najniže vrijednosti na kontinentu očekuju se uglavnom od 13 °C do 16 °C, a na Jadranu od 19 °C do 20 °C. No, već sredinom tjedna u kontinentalnim predjelima povećava se vjerojatnost za kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova, posebice u središnjoj Hrvatskoj.

Žetvu obavite do srijede

Stoga se onima koji nisu zbog vremenskih uvjeta mogli obaviti žetvu pšenice, preporučuje to učiniti uglavnom u prvoj polovici tjedna. No ipak, redovito pratite vremenske izvještaje, jer je moguće da će vrijeme za žetvu na pojedinim područjima biti povoljno i u nastavku tjedna. A nakon žetve treba što prije obaviti obradu, gnojidbu i uređenje oranica, prvenstveno kako bi se sačuvala vlaga u tlu. Visoka temperatura i visoka vlaga u zraku pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetnika. U takvim uvjetima neophodno je obaviti kontrolu nasada i obaviti potrebnu zaštitu biljaka, posebice u vinogradima.

Omogućite prozračivanje, uklonite korov...

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine očekuje se na kontinentu u granicama od 23 °C u gorskoj Hrvatskoj pa do 27 °C na istoku zemlje, a uzduž Jadrana i do 30 °C, na otocima i više. Zagrijanom sloju tla plitkom obradom omogućite prozračivanje, sprječavajući tako mogućnost zadržavanja gljivičnih bolesti u blizini korjenova sustava. Ne zaboravite pritom i na uklanjanje korova i trava, koje će pod utjecajem toplog vremena zasigurno brzo prekriti vrtne gredice. Svakako, pri obavljanju radova na otvorenom, poduzmite i odgovarajuće mjere zaštite od sunčeva zračenja.