Drevni divovi Yosemitea ispod milijarda zvijezda

Nekoliko stotina golemih drevnih stabala, među kojima su mnoga bila mladice u doba Isusa Krista, stoljećima žive u srcu Yosemitea, nacionalnog parka u Kaliforniji.

Lug velikih sekvoja u Mariposi najveći je u sklopu Yosemitea i američki je nacionalni spomenik. Nedavno je ponovno otvoren za posjetitelje, nakon trogodišnje obnove vrijedne 40 milijuna dolara kojom se sekvoje želi sačuvati za buduće naraštaje.

Sekvoje mogu živjeti i više od 3000 godina jer je njihova debela kora otporna na napade insekata i pomaže im da prežive bezbrojne šumske požare tijekom tisućljeća.

Iz luga u Mariposi, turističkog odredišta udaljenog nekoliko sati vožnje od San Francisca, uklonjene su prodavaonica suvenira, turistički tramvaj na dizel i asfaltirano parkiralište za 115 automobila.

Uklanjanje asfalta pomaže plitkom sustavu sekvojina korijenja, omogućava prirodni protok vode i smanjuje onečišćenje zraka izazvano stalnim dolascima automobila.

Izgrađena su četiri kilometra izdignutih šetnica i mostovi kako bi se sačuvali osjetljivi dijelovi stabala.

Većim dijelom dana turiste će do luga prevoziti autobusi iz tri kilometra udaljenog novoizgrađenog centra za posjetitelje. Ali kako se šuma pa tako ni lug u Mariposi nikada ne zatvaraju, oni pustolovniji mogu prošetati i kada padne mrak. I kako se dan pretvara u noć mogu uživati u pogledu na drevne divove koji se uzdižu prema milijardama zvijezda.