Vremenska prognoza, 01.07.2018.

Na Jadranu podjednako toplo, odnosno vrlo toplo i vruće, no u unutrašnjosti ponovno malo svježije.

Uz više oblaka samo mjestimice treba računati na kišu. Hladniji je zrak do naših kopnenih krajeva stigao sa sjevera s ovom hladnom frontom koja će sutra sredinom dana već odmaknuti daleko na istok kontinenta.

Od sjevera se pritom do nas pruža ogranak anticiklone zbog kojeg će u Slavoniji i Baranji sutra prevladavati sunčano, ujutro mjestimice s mogućom maglom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Bit će svježije nego danas - jutarnja temperatura od 10 do 13, a najviša dnevna između 22 i 25 stupnjeva.

Manje toplo nego danas bit će i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj - najviša temperatura bit će od 21 do 24 stupnja. I tu će prvi srpanjski dan obilovati suncem. Pritom ujutro mjestimice može biti magle, a danju povremeno umjerene naoblake. Ponegdje će poslijepodne puhati umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak, kojega će biti i u gorskim predjelima.

Na sjevernom pak Jadranu u noći i prijepodne bura, mjestimice jaka s olujnim udarima, brzo će oslabjeti. U ovom dijelu naše domovine bit će promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom, ponajprije u gorju te u unutrašnjosti Istre, i to većinom u prvome dijelu dana.

Povremeno će umjerene, pa i povećane naoblake biti i u Dalmaciji uz mogućnost za malo kiše, poglavito u unutrašnjosti. I tu će puhati bura, na udare mjestimice moguće jaka, a temperatura zraka bit će podjednaka kao u subotu. More uglavnom malo i umjereno valovito.

Na krajnjem jugu najviša temperatura između 28 i 32 stupnja. Uz prolazno više oblaka samo se rijetko očekuje malo kiše ili pokoji neverin. Slaba i umjerena bura okrenut će u drugome dijelu dana na jugoistočni i južni vjetar.

Početkom novog tjedna uglavnom sunčano te postupno toplije, iako će jutra još biti razmjerno svježa, ponegdje i uz maglu. Pokoji lokalni pljusak ili malo kiše mogući su u ponedjeljak uglavnom u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj utorka te u srijedu i u ostalim područjima. Vrlo toplo i vruće bit će na Jadranu. Uz povećanu naoblaku, kiša i grmljavina moguće su posebice u unutrašnjosti Istre, a u ponedjeljak i srijedu i na dijelu sjevernog i južnog Jadrana. Bura će okrenuti na jugozapadni, zatim jugoistočni vjetar, a sredinom tjedna puhat će zapadnjak i sjeverozapadnjak.

I za kraj, malo o mjesecu lipnju, koji danas završava. Nakon neuobičajeno toplog prvog dijela mjeseca, u posljednjem je desetodnevlju bilo svježije, a tek je danas temperatura ponovno bila viša od prosjeka. Slično je bilo i na Jadranu, gdje se zbog bure i niže temperature zraka ohladilo i more. No, s povratkom vrućine sljedećih dana vjerojatno će ubrzo opet biti toplije.