Vremenska prognoza, 26.6.2018.

Nakon promjenljivog i u većini Hrvatske ne odviše toplog Dana državnosti, na Jadranu s burom, veća se promjena vremena ne očekuje ni u utorak. Uz promjenljivu naoblaku, ponegdje treba računati na kišu, posebice na istoku i jugu zemlje, a prijepodne i u Rostovu na Donu. Posljednjih dana lipnja te na samom početku srpnja diljem Hrvatske slijedi povratak ljetne temperature. Pritom, uz obilje sunca, još uvijek posvuda neće biti posve stabilno.

Utorak - relativno svježe, bura, još ponegdje kišu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
promjenljivo oblačno. Ponegdje može biti kiše ili ponekog pljuska, i to uglavnom od sredine dana. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Najniža temperatura od 11 do 13 °C, a najviša dnevna između 21 i 23 °C.

Podjednaka temperatura predviđa se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također povremeno puhati umjeren, poslijepodne na udare moguće i jak sjeveroistočnjak. Oblaka će biti manje nego na istoku, no u drugome dijelu dana nije isključena mjestimična kiša. Ujutro pak ponegdje može biti magle, kao i u kotlinama gorske Hrvatske. Dan će na sjevernom Jadranu obilovati suncem, uz više oblaka samo mjestimice u Hrvatskom primorju, gdje je poslijepodne moguće i malo kiše. Ona je vjerojatnija u gorju i u unutrašnjosti Istre. Puhat će sjeveroistočnjak, ponegdje na udare jak, a na obali i na moru bura, mjestimice jaka s olujnim udarima.

Jake bure, moguće na udare i olujne, bit će i ponegdje uz obalu srednjeg Jadrana, a na otvorenome moru puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak. Na sjeveru Dalmacije prevladavat će sunčano, a prema jugu oblačnije uz mogućnost za kišu.

Na jugu Hrvatske promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a vjerojatnost za kišu, odnosno lokalne neverine, bit će još malo veća. Uz buru, mjestimice na udare jaku, te sjeverac na otvorenome moru, temperatura će danju porasti do vrijednosti između 24 i 27 °C.

Od srijede - sunčanije i toplije, ali i dalje posvuda ne i suho

Do četvrtka
i dalje promjenljivo oblačno s povremenom kišom, koja je najvjerojatnija u istočnim predjelima, te bez veće promjene temperature zraka. U petak malo toplije, no ponegdje treba računati na kišu i grmljavinu, posebice u drugome dijelu dana. Puhat će sjeveroistočnjak i sjeverac, zatim i sjeverozapadnjak. Kraj tjedna donosi porast temperature zraka, no čini se da još neće biti posve stabilno.

Na Jadranu je kiša vjerojatnija na jugu, posebno na prijelazu od srijede na četvrtak. U srijedu će još puhati bura, ponegdje jaka s olujnim udarima, u četvrtak će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadni, zatim u petak, kada će prevladavati sunčano, i zapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će u porastu.

U Rostovu vruće...

U Rostovu na Donu, gdje će naši nogometni reprezentativci igrati posljednju utakmicu u skupini, u utorak će biti vruće, još prijepodne uz povremenu kišu, a oko 30 °C vjerojatno će biti i tijekom utakmice, što potvrđuje i podrobna prognoza prognostičara Ruske meteorološke službe, koju pripremaju za WWIS - projekt Svjetske meteorološke organizacije. Za nadati se da će hrvatskim navijačima biti zanimljive prognoze i za još poneki grad. Zašto ne i za St. Peterburg i/ili Moskvu, za koju ionako postoje redovite prognoze u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

HRT METEO

Osim za Moskvu, meteorološke informacije o aktualnom i budućem vremenu postoje i za mnogobrojne druge europske gradove, posebice iz Hrvatske, za koje podatke pripremaju stručnjaci DHMZ-a. A mnogima mogu biti od koristi i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

UV indeks

I prognoza UV indeksa, mjere jakosti sunčeva zračenja, postoji u HRT METEO aplikaciji, a redovito i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Osim prognoze UV indeksa, koji će u utorak u mnogim mjestima biti visok, ponegdje i vrlo visok, nakon Vijesti u 9 i 10 sati redovito se pojavljuje i prognoza koncentracije peludi, koja će u utorak visoka biti uglavnom na sjevernom Jadranu, i to trava i korova.

METEO KARIKATURA

A ako se tko želi nasmijati "na račun" vremena i meteorologije - u Galeriji Klovićevi dvori još uvijek može pogledati 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018. na temu: Meteorologija. Poneki osmijeh, makar i kiseli, možda vam izmami i METEO KARIKATURA na internetu HRT-a...