Vremenska prognoza, 24.6.2018.

Idućih dana bit će dosta sunčana vremena, uz uglavnom suho, ali i vjetrovito vrijeme, osobito na Jadranu, gdje će do sredine idućeg tjedna puhati povremeno umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu, osobito u unutrašnjosti.

Nedjelja - barem djelomice sunčano, te i dalje relativno svježe, uz buru

U  istočnoj Hrvatskoj
 djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, samo ponegde uz mogućnost za malo kiše. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura od 10 do 12 °C, a najviša između 21 i 23 °C.

Podjednako relativno svježe za ovaj dio lipnja bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također djelomice sunčano vrijeme s uglavnom slabim vjetrom.

U gorskim krajevima uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i toplo. Uz obalu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita u prvom dijelu dana s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 10 °C, uz obalu između 15 i 17 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C, na moru od 24 do 26 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ujutro uz umjerenu do jaku buru, a sredinom dana i poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 19 °C, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna između 24 i 27 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano i danju vrlo toplo. Uz obalu će ujutro puhati umjerena do jaka bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Novi tjedan - većinom suho, ali relativno svježe, osobito na Jadranu i vjetrovito

Idućih dana u unutrašnjosti
djelomice sunčano uz postupan porast temperature zraka. U ponedjeljak i utorak, te osobito potkraj idućeg tjedna uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano, ali i vjetrovito, osobito do sredine idućeg tjedna. Potkraj tjedna na sjevernom dijelu ponegdje kiša i pljuskovi. Puhat će umjerena, povremeno jaka i olujna bura i sjeverozapadnjak.

Prognoza za Rusiju

Rostovu na Donu, gdje će naši nogometni reprezentativci igrati posljednju utakmicu u skupini, pretjeranog vjetra neće biti, ali hoće mnogo oblaka i povremene kiše, u utorak vjerojatno vrućine. Sljedećih dana na ovim se stranicama mogu pratiti i podrobnije prognoze prognostičara Ruske meteorološke službe, koji ih pripremaju za WWIS - projekt Svjetske meteorološke organizacije. Za nadati se da će hrvatskim navijačima biti zanimljive i za još poneki grad. Zašto ne i za St. Peterburg i/ili Moskvu, za koju ionako postoje redovite prognoze u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

HRT METEO

Osim za Moskvu, meteorološke informacije o aktualnom i budućem vremenu postoje i za mnogobrojne druge europske gradove, posebice iz Hrvatske, za koje podatke pripremaju stručnjaci DHMZ-a. A mnogima mogu biti od koristi i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere, a i posebna prometna prognoza za vikend.

UV indeks

I prognoza UV indeksa, mjere jakosti sunčeva zračenja, postoji u HRT METEO aplikaciji, a redovito i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Osim prognoze UV indeksa, koji će u nedjelju ponegdje biti visok, uglavnom na Jadranu i vrlo visok, nakon Vijesti u 9 i 10 sati redovito se pojavljuje i prognoza koncentracije peludi, koja će u nedjelju ponovno mjestimice biti visoka, uglavnom na sjevernom Jadranu, i to trava i korova.

METEO KARIKATURA

A ako se tko želi nasmijati "na račun" vremena i meteorologije - u Galeriji Klovićevi dvori još uvijek može pogledati 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018. na temu: Meteorologija. Poneki osmijeh, makar i kiseli, možda vam izmami i METEO KARIKATURA na internetu HRT-a...