Vremenska prognoza, 22.6.2018.

U četvrtak astronomski početak ljeta, a u već u petak - ne ljetni ugođaj! Pljuskovi i grmljavine gotovo diljem Hrvatske, ponegdje i olujno nevrijeme, te osjetan pad temperature i jak vjetar, na Jadranu mjestimice i olujna bura, koja će stvarati probleme u prometu. Srećom, u nastavku mnogima produljenoga vikenda bit će većinom suho, uz dosta sunca, ali i nižu temperaturu od one na koju smo već navikli.

Preko naših će se krajeva tijekom petka premještati frontalni poremećaj s kojim će stići osjetno hladniji zrak. Taj hladan zrak doći će na prethodno odviše zagrijanu podlogu pa će biti vrlo velika vjerojatnost za mjestimična nevremena. Stoga je DHMZ u europskom METEOALARM sustavu objavio niz upozorenja - ne samo za lokalno izraženija nevremena i obilnu kišu, ponajprije na zapadu zemlje, nego i za često jak i vrlo jak vjetar, pa i s olujnim udarima, i to ne samo na moru. Svakako treba računati i na ograničenja u prometu te pripaziti na predmete nošene vjetrom.

Petak - promjena vremena - kiša, munje, bura, lokalna nevremena

U istočnoj Hrvatskoj naoblačenje s kišom i grmljavinom. Zapuhat će jak i vrlo jak vjetar, prolazno, posebice u Podunavlju, na udare i olujan, većinom sjeverozapadni i sjeverni. Poslijepodne će kiše biti sve manje, a i djelomično će se razvedravati. Najtoplije će biti ujutro uz temperaturu između 19 i 23 °C, a zatim prema večeri, uz vjetrovito vrijeme, svježije.

U središnjoj će Hrvatskoj također glavnina kiše, lokalno i obilnije, praćene prolazno jakim i vrlo jakim vjetrom, pasti u prvom dijelu dana. Poslijepodne sa sjevera prestanak kiše i djelomično razvedravanje.

Oblaci s kišom, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, premještat će se i sjevernim Jadranom i gorjem. Pritom će kiša biti i obilnija, česti će biti i jaki pljuskovi praćeni grmljavinom, jakim vjetrom, moguće i tučom. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, duž obale jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura s kojom će se prema večeri razvedravati. Temperatura zraka većinom od 19 do 24 °C, u gorju poslijepodne i niža.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije postupan porast naoblake, mjestimice već prijepodne pljuskovi, no bit će češći, lokalno moguće i izraženiji poslijepodne i navečer. Jugo će već sredinom dana okrenuti na buru u sjevernoj Dalmaciji, a prema večeri i drugdje. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 28 °C.

I na jugu Hrvatske još razmjerno toplo te uz dosta sunca i slabo do umjereno jugo. Atmosfera će biti sve nestabilnija pa će poslijepodne rasti vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije.

Od subote - stabilnije, ali...

I u nastavku produljenoga vikenda, a i u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom će području
biti hladnije od uobičajenog za drugu polovinu lipnja. Pritom u početku uglavnom suho te barem djelomice sunčano, a prema sredini tjedna promjenljivije, uz mogućnost kiše, te i dalje uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I na Jadranu će za vikend i početkom novoga tjedna biti većinom suho, uz obilje sunca, a i bura će u nedjelju već zamjetno oslabjeti. Iako će od ponedjeljka biti više oblaka zadržat će se uglavnom suho vrijeme, a i temperatura zraka ponovno će malo porasti.

Prognoza za Rusiju

A porast će i naše nade u uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu. S malima ili velikima, nakon Kalinjingrada i Njižnji Novgoroda, na ovim stranicama mogu se pratiti prognoze koje meteorolozi Ruske meteorološke službe pripremaju za WWIS - projekt Svjetske meteorološke organizacije, i za Rostov na Donu. Za nadati se da će hrvatskim navijačima biti zanimljive i za još poneki grad. Zašto ne i za St. Peterburg i/ili Moskvu, za koju ionako postoje redovite prognoze u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

HRT METEO

Osim za Moskvu, meteorološke informacije o aktualnom i budućem vremenu postoje i za mnogobrojne druge europske gradove, posebice iz Hrvatske, za koje podatke pripremaju stručnjaci DHMZ-a. A mnogima mogu biti od koristi i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere, a i posebna prometna prognoza za vikend.

UV indeks

I prognoza UV indeksa, mjere jakosti sunčeva zračenja, postoji u HRT METEO aplikaciji, a redovito i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Osim prognoze UV indeksa, koji će u petak visok biti samo na jugu Hrvatske, nakon Vijesti u 9 i 10 sati redovito se pojavljuje i prognoza koncentracije peludi, koja će u petak ponegdje biti i visoka, osobito korova.

METEO KARIKATURA

A ako se netko tijekom prazničnog petka u Zagrebu želi sakriti od kiše i vjetra, a i zagrijati - može u Galeriji Klovićevi dvori, i pritom još pogledati 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018. na temu: Meteorologija. A poneki osmijeh, makar i kiseli, možda vam izmami i svaki dan nova METEO KARIKATURA na internetu HRT-a.