Akcija čišćenja ličke rijeke Novčice

Lika i kontinentalni dijelovi Hrvatske turistima postaju sve zanimljiviji i privlačniji. Da bi se predstavili u pravom svjetlu trebaju biti čisti i uredni, a takvima ih trebamo i održavati. Iduća priča vodi nas u prijestolnicu Ličko-senjske županije, grad Gospić, odnosno njegove dubine.

Manje poznata od Gacke i Like rijeka Novčica u 29 km toka teče kroz srce Like i prolazi kroz središte Gospića. Njegovi stanovnici i njihovi prijatelji u ronilačkoj su ekološkoj akciji zelenom ukrasu grada odlučili vratiti stari sjaj.
Nekada omiljena među lokalnim kupačima danas uspavana ljepotica treba kozmetičko-ekološki tretman. Svojevrstan podvodni piling, temeljito čišćenje kako bi ponovno zablistala prije nove turističke sezone.

Stoga su se unatoč lošoj vremenskoj prognozi, u koritu rijeke, na dijelu na kojemu se već ove sezone planiraju brojni sportski sadržaji, okupili ronioci volonteri. Iako su ronioci kako bi pronašli smeće koje može biti opasno za kupače morali doslovno pipati po dnu i u takvim otežanim uvjetima svašta je 'isplivalo' na svjetlo dana.

Cilj ovakvih akcija osim samog čišćenja jest probuditi ekološku svijest kod lokalnog stanovništva, u čijemu je dvorištu pronađeno sve ovo. Veliko zanimanje Gospićana za ronjenje ali i čist okoliš svojevrsno je jamstvo da mladih ronilaca ni ubuduće na ekološkim akcijama čišćenja na zelenoj rijeci neće nedostajati.