Vremenska prognoza, 19.6.2018.

Niz relativno nestabilnih dana, s barem ponegdje u Hrvatskoj malo kiše, a mjestimice i s obilnijim pljuskovima, nastavlja se i u ovome tjednu. Pritom će i u utorak biti relativno vjetrovito, na Jadranu uz buru, koja će ponegdje onemogućavati normalno prometovanje, osobito podno Velebita. Posvuda će biti i sunčana vremena, te do četvrtka sve toplije, često i vruće, mnogima i sparno, sredinom tjedna uz južinu, koju će u petak zamijeniti brza i žestoka promjena vremena. Pad temperature u petak je siguran, kao i ponovno jaka i olujna bura, a vrlo je velika vjerojatnost i za česte, gdjegod i obilne pljuskove i grmljavine. Na žalost, i za olujna nevremena s tučom. Već mnogo puta doživljena, iako ne i željena...

Utorak - djelomice sunčano, vjetrovito, pljuskovi većinom na kopnu

Pljuskovi i grmljavina u Slavoniji, Baranji i Srijemu u utorak se ne mogu nazvati promjenom vremena, nego gotovo svakodnevnim stanjem, već sedmi, ponegdje i osmi dan za redom. Naravno, bit će i sunčanog vremena, a i povremeno umjerenog, na udare i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, uz koji će se činiti hladnije nego što će biti.

Podjednako relativno vjetrovito i toplo, ujutro od 17 do 20 °C, poslijepodne 26 do 29 °C bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz ipak rjeđe pljuskove nego na istoku.

Nestabilno će biti i u gorju, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Na sjevernom pak Jadranu probleme neće stvarati pljuskovi i munje, ali bi mogla često jaka bura, osobito podno Velebita i s olujnim udarima, uz koje će more biti uglavnom umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro na kopnu 13 do 16 °C, uz more 19 do 24 °C, a poslijepodne 29 i 30 °C, u gorju oko 25 °C.

I u Dalmaciji relativno toplo. Štoviše, u mnogim mjestima i vruće, te barem djelomice sunčano, uz poneki pljusak, većinom u unutrašnjosti. Puhat će često umjerena, mjestimice i jaka bura, na udare i olujna, a poslijepodne južnije od Punte Planke prolazno umjeren maestral.

I na jugu Hrvatske bit će bure i maestrala, te malo do umjereno valovitog mora, a i oblaka i vedrine, vrlo vjerojatno i lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito u Konavlima. Najniža temperatura od 21 do 24 °C, u unutrašnjosti i oko 19 °C, a najviša između 30 i 32 °C.

Sredinom tjedna svi će vidjeti svoju sjenu,
većina uz vrućinu i sparinu,
u četvrtak i uz mnogima neugodnu južinu,
a u petak vrlo vjerojatnu silovitu promjenu!


U srijedu i četvrtak još toplije, i u mnogim kopnenim mjestima vruće, mnogima i sparno, uz poneki pljusak uglavnom na istoku i u gorju. Tijekom petka je na kopnu gotovo sigurna promjena vremena, relativno nagla i silovita, uz koju je vrlo velika vjerojatnost i za olujno nevrijeme s tučom te znatnim padom temperature, pa će poslijepodne biti hladnije od onoga u četvrtak i za više od 10 °C. Za vikend ponovno stabilnije, ali i osjetno svježije nego sredinom tjedna.

Na Jadranu do četvrtka tople noći i većinom vrući dani, uz slabiji vjetar, te uz samo rijetko gdje moguć pljusak, uglavnom u četvrtak na jugu. U petak posvuda nestabilnije, uz vrlo veliku vjerojatnost pljuskova, grmljavine i olujnog nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, gdje će zapuhati jaka i olujna bura, poslije i na jugu, gdje će još u početku biti juga. Tijekom vikenda slabljenje bure i stabilizacija vremena, ali u početku još i vjerojatno pljuskovi i grmljavine na južnom dijelu.

A buru više neće proučavati, i o njoj pisati u znanstvenim i stručnim radovima kojegdje po svijetu, dr. sc. Vesna Jurčec, prva meteorologinja HTV-a, i uopće na televizijama ovog dijela Europe, koja je i među najzaslužnijima za primanje Hrvatske u članstvo Svjetske meteorološke organizacije, i to još ratne 1992. godine. A prva je počela i s prognozama u Poljoprivrednoj emisiji - prethodnici Plodova zemlje, u kojoj se i 60 godina od prve emisije, redovito mogu pratiti agrometeorološke prognoze stručnjaka Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, koji su u prošlu srijedu obilježili još neke važne obljetnice hrvatske agrometorologije. Prošla je srijeda nekima važna i zbog predstavljanja novih meteo-lica HTV.

Prognoze za Rusiju

A zbog važnih utakmica naše nogometne reprezentacije, nakon Kalinjingrada, sljedećih dana na ovim stranicama možete pratiti prognoze koje meteorolozi Ruske meteorološke službe pripremaju za WWIS - projekt Svjetske meteorološke organizacije, i za Nižnji Novgorod i Rostov na Donu. Za nadati se da će hrvatskim navijačima biti zanimljive i za još poneki grad. Zašto ne i za St. Peterburg i/ili Moskvu, za koju ionako postoje redovite prognoze u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

HRT METEO

Osim za Moskvu, meteorološke informacije o aktualnom i budućem vremenu postoje i za mnogobrojne druge europske gradove, posebice iz Hrvatske, za koje podatke pripremaju stručnjaci DHMZ-a. A mnogima mogu biti od koristi i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

UV indeks

I prognoza UV indeksa, mjere jakosti sunčeva zračenja, postoji u HRT METEO aplikaciji, a od ovoga će utorka redovito i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, nakon Vijesti u 9 i 10 sati, zajedno s prognozom koncentracije peludi, koja će nakon nekolika dana "predaha", u utorak ponovno mjestimice biti visoka, uglavnom trava i korova u središnjoj Hrvatskoj.

METEO KARIKATURE još uvijek u Galeriji Klovićevi dvori

A ako se netko tijekom sljedećih iznadprosječno toplih dana poželi rashladiti u  Galeriji Klovićevi dvori - još može pogledati 23. Međunarodnu izložbu karikatura - Zagreb 2018. na temu: Meteorologija. Ne stignete li do zagrebačkoga Gornjeg grada, poneki osmijeh, makar i kiseli, možda vam izmami i svaki dan nova METEO KARIKATURA na internetu HRT-a.