Vidov dan – iz vinograda van

Nakon ovotjednog osvježenja prva polovica sljedećega tjedna očekuje se toplinski ugodna i poticajna, ali druga polovica tjedna donosi novi val vrućine.
Najviša dnevna temperatura zraka u većini će Hrvatske biti 30 °C i viša. Do tada će najniža dnevna temperatura ostati u granicama od 13 °C do 19 °C, a onda će i ove vrijednosti osjetno porasti, većinom iznad 20 °C.

Novi tjedan bit će uglavnom suh, samo ponegdje s pokojim kratkotrajnim pljuskom i to vjerojatnije u prvoj polovici tjedna. Nije na odmet biti na oprezu i sa slabijim pljuskom.

Tijekom prve polovice tjedna, zbog manje vrućine, bit će vam lakše obavljati poslove na otvorenome, pogotovo u nasadima koji su stradali u nevremenima prošlih dana.

Ljeto i astronomski počinje

Eto, 21. ovoga mjeseca, 7 minuta nakon 12 sati i astronomski započinje ljeto pa se i ne treba čuditi vrućinama.

A srednje dnevne vrijednosti temperature tla na desetak centimetara dubine spustile su se na kontinentu i za 8 °C ponegdje i 9 °C, na jadranskom području za 5 °C ili 6 °C i sada su u granicama od 19 °C do 28 °C. Očekuje se da će do pred kraj sljedećeg tjedna ponovno se vratiti na visoke vrijednosti s početka mjeseca.

Zasjenite osjetljive biljke i plodove

Uz to očekuje se i preko 14 sati sijanja Sunca na dan pa zasjenite osjetljive biljke ili plodove, uz put nemojte zaboraviti i na sebe. A vinogradari pustite sad vinograd neka Sunce i vrućina spravljaju buduće vino jer od prekjučer vrijedi: Vidov dan – iz vinograda van.