Vremenska prognoza, 14.6.2018.

Osvježenje je stiglo. Ponegdje i zamjetno. Razlika poslijepodnevne temperature zraka od utorka do srijede mjestimice je u unutrašnjosti bila i veća od 10 °C. I pljuskovi su ponegdje bili izraženiji, a bilo je i olujnog nevremena i tuče. Na Puntijarki je u samo nekoliko sati palo čak 97,9 litara kiše po četvornome metru - nakon nedavnih šibenskih 76,5 litara - još jedna rekordna, premda još neslužbena, lipanjska dnevna količina oborine. Inače, u prvih 13 dana lipnja mjestimice je već nadmašena srednja mjesečna količina oborine, primjerice u Gradištu, te u Šibeniku i Komiži, gdje je, štoviše, već palo više kiše nego ukupno u prosječnom lipnju i srpnju. Povremene kiše bit će i tijekom četvrtka, u unutrašnjosti vjerojatno i do kraja tjedna, dok će na Jadranu biti sunčanije i toplije, ali ipak ne posve stabilno.

Četvrtak - većinom još svježije, povremeno uz kišu

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 24 °C.

Povremene kiše bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura između 15 i 17 °C, a najviša dnevna oko 21 °C. Dojam svježine pojačavat će umjeren sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano uz mjestimičnu kišu i pljuskove, uglavnom ujutro. U gorskim krajevima oblačnije, uz povremenu kišu i pljuskove, češće u Lici. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura uz umjereno valovito more. Jutro u gorju svježe uz temperaturu između 12 i 14 °C, na Jadranu od 19 do 22 °C. Najviša dnevna u gorju oko 19, na Jadranu oko 26.

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali će mjestimični pljuskovi biti češći od sredine dana. Jutarnja temperatura uglavnom između 15 i 20 °C, a najviša dnevna od 25 do 28 °C. Puhat će umjerena do jaka bura.

Na jugu Hrvatske također djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka lokalni pljuskovi i grmljavina bit će češći od sredine dana. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 25 i 28 °C.

Od petka - sunčanije i toplije, ali i dalje nestabilno

Do kraja ovog tjedna te početkom sljedećega u kopnenom će se području
zadržati promjenljivo i nestabilno vrijeme, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Sunčana razdoblja bit će češća od subote. U petak će još puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar kojeg bi moglo biti i početkom sljedećeg tjedna. Nakon osjetnog osvježenja temperatura zraka polagano će rasti.

I na Jadranu će biti toplije i sunčanije, ali ne posve stabilno. Vjerojatnost za lokalne pljuskove postoji osobito u petak u Dalmaciji, ali se poneki pljusak ne može isključiti ni kasnije. Puhat će većinom umjerena do jaka bura, koja će u subotu oslabjeti.

Nove prognoze, nova lica...

Podrobnija prognoza vjetra i valova za nautičare i sve koji plove ponovno se može pratiti četvrtkom u Regionalnom dnevniku. Pripremaju je meteorolozi prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, a tri meteorologinje njegove Službe za vremenske analize i prognoze uskoro će popuniti dosadašnju HTV-DHMZ meteo-ekipu, koja je do sada, osim za Hrvatsku i okolicu, pripremala prognoze i za mnogobrojne gradove svijeta - vidljive u emisijama Vrijeme Europa i Vrijeme svijet, neke i u HRT METEO aplikaciji.

Prognoze za Rusiju

Sljedećih će dana i za još poneki ruski grad, osobito za one u kojima će igrati naša nogometna reprezentacija. A još podrobnije prognoze moći će se pratiti i na stranicama Ruske meteorološke službe, koja priprema prognoze i za WWIS - projekt Svjetske meteorološke organizacije, u kojem možete naći prognoze i za, primjerice, Kalinjingrad, Nižnji Novgorod i Rostov na Donu.

Pelud

A ne zanima li vas nogomet, nego koncentracija peludi - u četvrtak će visoka postojati samo u istočnoj Hrvatskoj, i to trava. No, nevolje nekima može prouzročiti i umjerena koncentracija peludi, i to ne samo trava, nego ponegdje i korova i drveća.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, na Jadranu će biti visok, gdjegod i vrlo visok, pa ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

Premda je službeno završila, u Galeriji Klovićevi dvori još se može pogledati 23. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018. na temu: Meteorologija. A poneki osmijeh, makar i kiseli, možda vam izmami i svaki dan nova METEO KARIKATURA na internetu HRT-a.