Vremenska prognoza, 12.6.2018.

Mnogima teško podnošljivo vrijeme nastavlja se i u utorak, pri čemu će čak na snazi biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. No, već će se od srijede, uz izraženiju promjenu vremena, temperatura zraka sniziti, a još zamjetniji pad bit će vidljiv u četvrtak. Na žalost, iako će mnogima donijeti olakšanje, ovakve promjene mogu nekima prouzročiti i štetu jer će biti moguća jača grmljavinska nevremena. Na Jadranu će pad temperature biti manje izražen, a bura koja će zapuhati u četvrtak podno Velebita će imati i olujne udare.

Utorak - još toplije, ponegdje i uz toplinski val

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavat će sunčano vrijeme, uz povremeno umjerenu naoblaku, a ujutro ponegdje moguće i kratkotrajnu maglu. Zapuhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 21 °C, a najviša dnevna između 32 i 35 °C, pa će taj dio Hrvatske biti najtopliji.

Vruće će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati sunčano vrijeme. No, uz prolazno povećanu naoblaku lokalno je moguć i poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, a uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti kiša već i u toku dana, a navečer i u noći na srijedu sasvim sigurno će je biti, pri čemu lokalno može biti i izraženijeg pljuska. U gorju će puhati slab i umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar, a na moru slab do umjeren, većinom južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura u gorju od 15 do 18 °C, uz more između 20 i 23 °C. Najviša dnevna uglavnom od 27 do 30 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano, uz slab do umjeren uglavnom jugoistočni vjetar, s kojim će more biti malo do umjereno valovito. Uz prolazno više oblaka malo kiše može pasti mjestimice kroz dan, no uz jače naoblačenje vjerojatnija je u noći na srijedu i to u obliku jačih pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23 °C, a najviša dnevna između 29 i 33 °C.

Na jugu Hrvatske sunčano i vruće, uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, te većinom malo valovito more čija je temperatura oko 25 °C.

Od srijede - promjenljivije, svježije, povremena kiša

Manje osvježenje na kopnu stiže već u srijedu, koja će biti vrlo nestabilna, uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će moguće i jače nevrijeme. U četvrtak još zamjetniji pad temperature, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. I u nastavku tjedna zadržat će se vrlo promjenljivo, uz povremenu kišu, posebice u četvrtak kada su ponegdje mogući i obilniji pljuskovi.

Na Jadranu će pad temperature biti manje izražen, a kiše će biti ponajprije u srijedu, kada je lokalno moguće i jače nevrijeme, te u četvrtak. U nastavku tjedna djelomice sunčano, uz tu i tamo poneki pljusak te slabu i umjerenu, podno Velebita i jaku, na udare i olujnu buru.

Pelud

Visoka koncentracija peludi u utorak će postojati uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. No, nevolje nekima može prouzročiti i umjerena koncentracija peludi, i to ne samo trava, nego i korova, ponegdje i drveća.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će visok i vrlo visok pa ne zaboravite se kvalitetno zaštititi, pogotovo ako ste dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

Premda je službeno završila, u Galeriji Klovićevi dvori još se može pogledati 23. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018. na temu: Meteorologija. A poneki osmijeh, makar i kiseli, možda vam izmami i svaki dan nova METEO KARIKATURA na internetu HRT-a.