Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija ove nedjelje obilježava 70. rođendan


 
Zagreb, 8. lipnja  2018. - U nedjelju 10. lipnja 2018. godine Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija proslavit će 70. rođendan. Poseban je to događaj za Hrvatsku radioteleviziju jer je riječ o obilježavanju velike obljetnice najstarije radijske agrarne emisije u Europi, koja se od 1948. godine na prvom programu Hrvatskog radija neprekidno emitira svake nedjelje ujutro.

U toj prigodi HRT i Društvo agrarnih novinara Hrvatske, kojem je predsjednik Martin Vuković urednik Emisije za selo i poljoprivredu, u studijski posjet Hrvatskoj pozvali su europske agrarne novinare.

Pozivu se odazvalo njih 17 iz 14 zemalja koji  od srijede obilaze  neke od najboljih hrvatskih proizvođača hrane. Njihov posjet počeo je susretom s proizvođačima paškog sira, nastavljen je obilaskom vinogradara i maslinara u Ravnim kotarima te Cromarisovog uzgajališta ribe u Lamjani. Potom su europski novinari upoznati s malim proizvođačima sira u Zagrebačkoj županiji i najboljim hibridima Bc instituta.

U Moslavini će obići najvećeg našeg povrćara Marija Puškarića te plantaže Vrtova voća a u Slavoniji jednu od najuspješnijih naših tvrtki – Osatinu te na kraju OPG Antuna Vrakića u Siću kod Slavonskog Broda. S imanja tog uzornog poljoprivrednika prigodna, rođendanska, emisija bit će i emitirana. Uz domaćina, koji na imanju radi s tri sina, te nekadašnje urednike u emisiji će sudjelovati i europski poljoprivredni novinari na čelu s predsjednicom njihovog europskog udruženja ENAJ-a Katharinom Seuser iz Njemačke i počasnim predsjednikom Jefom Verharenom iz Belgije.

Uz utiske s obilaska hrvatskih proizvođača bit će riječi i o životu i problemima poljoprivrednika u njihovim državama, europskoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici i agrarnom novinarstvu, koliki utjecaj novinari imaju na javno mijenje.
Na prigodnoj svečanosti nastupit će poznati brodski tamburaški sastav Berde Band.

Uz Martina Vukovića u emisiji iz Sića suvoditeljice bit će urednice Mirta Milas iz Osijeka i Džana Banić iz Pule.

Jedan od prvih urednika Emisije za selo i poljoprivredu Ivo Horvat zapisao je kako su tada spikeri čitali novinarske zapise s terena. U to vrijeme nije bilo kontakta sa slušateljima telefonom, nego samo pismima. Godine 1964., nakon poljoprivredne reforme, kada smo se otvorili prema individualnome seljaku, pisma su stizala masovno Primili smo u tri godine 10 tisuća pisama!", prisjetio se Horvat, a deset godina kasnije pozvao je kolege urednike da još više prate selo koje propada, selo koje se raslojava i sudbinu maloga i srednjeg seljaštva.

Dugogodišnji urednik, danas umirovljenik, Ivica Fodor prisjeća se emisije od 24. travnja 1987. godine. Bila je to prva emisija koja nije emitirana iz studija nego je cijela emitirana s terena, iz Poljoprivredne zadruge Krapina. Bilo je to i da prvi put glazbeni urednik bira glazbu izvan režije.

U povijesti emisije posebno je zabilježena ona 15. prosinca 1996. godine, u vrijeme dok još nije završio proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, kada se Martin Vuković javio u eter riječima: "Poštovani slušatelji, dobro jutro, nakon šest godina vratili smo se u Baranju snijegom pokrivenu i suncem okupanu."

Uz slušatelje sa sela Emisija za selo i poljoprivredu ima vjerne slušatelje i u gradu. Uz aktualne novosti iz domaće poljoprivrede posljednjih godina posebno su značajne i zanimljive novosti Europske komisije i Europskog parlamenta a, kao član izvršnog odbora Svjetskog udruženja agrarnih novinara – IFAJ-a, Martin Vuković je donosio i zapažene reportaže ne samo o životu poljoprivrednika iz mnogih europskih država nego sve do Novog Zelanda i Južno Afričke Republike.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr