U Klenovniku ostala još samo jedna medičarska obitelj

Medenjaci i licitarska srca neizostavan su dio turističke ponude, a njihovi autori, licitari, znaju stotine priča o našoj tradiciji. Ipak, čini se da će tih priča biti sve manje jer medičarski obrti izumiru. Pa tako i u Klenovniku u Varaždinskoj županiji. Od nekada brojnih medičarskih obitelji, ostala je samo jedna. 

Danju, ali i noću, u licitarskoj radionici obitelji Gladović u Klenovniku nema predaha. U izradi medenjaka, konjeka ili licitarskih srčeka Valentina je pravi znalac. Sve se radi ručno, čini se jednostavno, ali nije. U ta prava mala umjetnička djela utkano je mnogo strpljenja, ljubavi. No isplati se, kažu, kad vide reakcije kupaca.

Obrt je prije osam desetljeća pokrenuo djed Martin, recepti su stroga tajna. No, došla su neka nova vremena, pomalo i tužna. Iz Klenovnika mladi odlaze. Boli to baku Slavicu, jer još se sjeća dana kad su iz svake kuće odjekivali dječji smijeh i plač. Smatra da Klenovnik - ima što ponuditi.

Nadamo se da će Klenovnik postati omiljena turistička destinacija Hrvatskoga zagorja. Jer ovdje možete uživati u zelenilu, ali i mirišljavim licitarskim kolačima.