Upoznajte panonsku Hrvatsku na dva kotača

Lijepo vrijeme mami nas u prirodi. Aktivan odmor sve je popularniji, pa tako i cikloturizam. Mnogi se tako odlučuju na obilazak mjesta biciklističkim rutama. Dio ih se može obići i uz pomoć Biciklističkog vodiča središnje Hrvatske, Slavonije, Baranje i zapadnog  Srijema. 

Dvije hrvatske turističke regije, 13 županija, tisuću 569 km biciklističkih ruta staza?, 40 karata, visinski profili, dio je onoga što donosi prvi biciklistički vodič. 

Vodili smo se tom kilometražom koju ta ruta prolazi, rekli smo gdje se koje naselje na ruti nalazi, gdje je ugostiteljska ponuda, smještajna ponuda  i ono što je ljudima dosta bitno znati kako doći do te rute, istaknula je Lidija Vrečar Mišćin, turistička djelatnica.

Vodič donosi i više od 200 zanimljivosti vezanih uz biciklističku povijest naših krajeva. Kako je plemstvo koje dolazilo i naseljavalo Hrvatsku, npr. obitelj Janković u Slavoniji, utjecalo na razvoj, možda čak i doseljavanje obitelji u područje Daruvara, zašto baš Česi u Daruvaru, ždralovom gradu, objašnjava Vrečar Mišćin.

Upoznavanje panonske Hrvatske na dva kotača, promicanje zdravog načina života, ali i edukacija, sve to nudi vodič. Ipak, treba još poraditi na unapređenju biciklističke infrastrukture na cestama, riječnim nasipima te poboljšati mogućnosti biciklom na vlak mogućnost prijevoza bicikla vlakom.