Obitelj Pocedulić: rad u poljoprivredi u Hrvatskoj ima budućnosti

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede organiziraju izbor najboljeg obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj 'Zlata vrijedan', a Varaždinsku županiju predstavlja OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana. Iako se prvenstveno bave ratarstvom, uz konvencionalne i raširene kulture bave se uzgojem pseudožitarica poput amaranta, prosa i većim dijelom - heljde.

Iako je heljda krajem devedesetih godina gotovo nestala s naših polja danas je opet hit. Stari mirisi i okusi se ne zaboravljaju, pa je u posljednje vrijeme u varaždinskom kraju sve više parcela pod tom kulturom. Moderni su pioniri heljde obitelj Pocedulić iz Kučana Gornjeg. Što na tridesetak hektara uzgoje, to i prodaju. Trenutno, u suradnj s Agronomskim fakultetom i Savjetodavnom službom rade na stvaranju populacije Varaždinske heljde.

Zrno heljde obiluje proteinima, antioksidansima, dobra je za one sa šećernom bolešću, ali i one koji imaju celijakiju. Pospješuje pamćenje, smanjuje tlak. Ovaj OPG naglasak stavlja na bezglutenske proizvode.

Ova mlada obitelj pokazuje da rad u poljoprivredi u Hrvatskoj ima budućnosti, samo ako je sve pomno isplanirano. Nakon rada u polju, počinje prerada, a nakon prerade marketing. Sve rade sami. No, nije to uobičajeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ovdje možete nabaviti jastuke punjene heljdinim ljuskicama kao i relaksirajuće maske za oči.

Zaradu ulažu u sjetvu, mehanizaciju - prijavljuju se na europske fondove. Posao je zahtijevan, a angažman cjelodnevni. Uporni su i nepokolebljivi, planiraju investirati u pogone, napraviti trgovinu, proširiti asortiman proizvoda od heljde, amaranta, maka, prosa jer zaključuju - samo im je nebo granica.