Vremenska prognoza, 7.6.2018.

Pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ali i dalje nestabilno, uz uglavnom poslijepodnevne pljuskove i grmljavine, ponegdje i olujna nevremena - jedan je od sažetijih opisa vremena - i prošlih i budućih dana.

Četvrtak - ponegdje pljuskovi

U istočnoj će Hrvatskoj
većinom sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu, a poslijepodne uz povećanu vjerojatnost za jači razvoj oblaka i poneki pljusak s grmljavinom. Temperatura će zraka od jutarnjih 14 do 18 °C, danju porasti do vrijednosti između 28 i 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako iznadprosječno toplom te prevladavajuće sunčano, ali u poslijepodnevnim i večernjim satima uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Puhat će mjestimice u Podravini i Međimurju umjeren jugoistočni vjetar. 

U gorju i na sjevernom Jadranu će biti jugozapadnjaka, a na obali ujutro ponegdje i bure. Bit će uglavnom sunčan, ali od sredine dana mjestimice uz jači razvoj oblaka treba računati na pljuskove i grmljavinu, posebice u unutrašnjosti Istre te u dijelu gorske Hrvatske. 

Prolazna kiša uz grmljavinu vjerojatna je poslijepodne i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije. Na obali uglavnom sunčano, ujutro uz mjestimice slabu do umjerenu buru, a danju jugozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura između 27 i 31 °C.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, samo ponegdje uz mogućnost za lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak ili neverin. More mirno i malo valovito, uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenome i sjeverozapadni vjetar, a ujutro uz obalu mjestimice uz buru.

Od petka - i dalje nestabilno

Sparno i vrlo toplo na kopnu će biti i idućih dana, u petak nerijetko i vruće. Neće biti posve stabilno pa svakoga dana treba računati na pojavu mjestimičnih pljuskova, osobito potkraj petka i tijekom subote, kada će biti i najnestabilnije. Pritom nije isključena pojava lokalnih nevremena, a ponegdje može pasti i veća količina kiše. Početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost za kraće stabilnije razdoblje.

Na Jadranu također prema kraju petka te u subotu česta kiša praćena grmljavinom, a mjestimice će biti i nevera, uz obilniju oborinu. Temperatura zraka snizit će se malo u subotu, kao i na kopnu. Od nedjelje ponovno uglavnom suho, sunčanije i toplije. Zapuhat će u petak jugo, koje će u subotu okrenuti na sjeverozapadnjak potom i zapadnjak.

Neke zanimljivosti o svojevrsnom ljetu prije ljeta, te još jednom iznadprosječno toplom mjesecu, gdjegod čak i rekordnom mogu se pročitati u posljednjem internetskom Meteo kutku HRT-a, u kojem se nalazi i tekst o raspodjeli oborine u našem dijelu Europe.

Pelud

Koncentracija peludi trava i korova bit će visoka samo u istočnoj Hrvatskoj. No, nevolje nekima može prouzročiti i umjerena koncentracija peludi, i to ne samo trava i korova, nego i drveća.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će visok, u mnogim krajevima i vrlo visok, pa ne zaboravite se kvalitetno zaštititi, pogotovo ako ste dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU, a do 10. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori i Medijateci Francuskog instituta možete pogledati i 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018., ove godine na temu: Meteorologija.