Vremenska prognoza, 5.6.2018.

Zamjetnijeg osvježenja i dalje nema na vidiku, ali ima još češćih pljuskova i grmljavina nego prošlih dana, osobito u utorak i srijedu.

Utorak - promjenljivo, česta kiša, i dalje relativno toplo

U istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće, te sparno. Od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji. Najviša temperatura zraka od 27 do 30 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj atmosfera će biti nestabilna, pa će mjestimice biti pljuskova i grmljavine koji lokalno mogu biti praćeni obilnijom oborinom i kratkotrajno jakim vjetrom. Temperatura zraka malo niža nego na istoku.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, kojih može biti već od jutra. Ponegdje je moguće i jače izraženo grmljavinsko nevrijeme. Vjetar većinom slab jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, uz obalu između 17 i 22 °C, a najviša dnevna uglavnom između 23 i 26 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Dnevna temperatura zraka između 25 i 27 °C.

I na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, ali nestabilno, pa će mjestimice biti pljuskova i grmljavine, osobito sredinom dana. Puhat će slabo do umjereno jugo. Temperatura zraka podjednaka kao na srednjem dijelu.

Od srijede - i dalje iznadprosječno toplo, ali i nestabilno

U srijedu u unutrašnjosti
promjenljivo i nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Od četvrtka barem djelomice sunčano te vrlo toplo i vruće, ali ne i posve stabilno pa lokalno još može biti kratkotrajnih pljuskova.

I na Jadranu u srijedu promjenljivo, povremeno s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, a ponegdje može biti i jače izraženog grmljavinskog nevremena. Od četvrtka pretežno sunčano, na sjevernom dijelu još ponegdje uz mogućnost pljuskova. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo koje u petak mjestimice može biti i jako.

Neke zanimljivosti o svojevrsnom ljetu prije ljeta, te još jednom iznadprosječno toplom mjesecu, gdjegod čak i rekordnom mogu se pročitati u najnovijem internetskom Meteo kutku HRT-a, u kojem se nalazi i tekst o raspodjeli oborine u našem dijelu Europe.

Pelud

Koncentracija peludi trava bit će visoka na srednjem Jadranu i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će dodatne nevolje nekima prouzročiti i visoka koncentracija peludi korova, a poteškoće neki u mnogim mjestima mogu imati i zbog umjerene koncentracije peludi ne samo trava i korova, nego i drveća.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, samo će ponegdje bit visok.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU, a do 10. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori i Medijateci Francuskog instituta možete pogledati i 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018., ove godine na temu: Meteorologija.