Vremenska prognoza, 3.6.2018.

I sljedećih dana vrijeme postojano nestabilno - pretežno sunčano i iznadprosječnost toplo, uglavnom u unutrašnjosti uz poslijepodnevne i večernje lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujno nevrijeme s tučom.

Nedjelja - relativno toplo, ponegdje i vruće, uz mjestimične pljuskove

U istočnoj Hrvatskoj
pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije u Posavini. Pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji.

Izraženiji lokalni pljuskovi mogući su i u središnjoj Hrvatskoj, jer će atmosfera i dalje biti nestabilna. Međutim, teško je sa sigurnošću reći gdje će se oni dogoditi. Inače, u početku će prevladavati sunčano, a bit će i vrlo toplo, ponegdje i vruće.

U gorju i unutrašnjosti Istre pretežno sunčano, a poslijepodne će rasti vjerojatnost za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Duž obale i na otocima sjevernog Jadrana prevladavat će sunčano. Noć i jutro u gorju i u unutrašnjosti Istre bit će razmjerno svježi uz 10 do 13 °C, a uz more će temperatura zraka biti između 18 i 22 °C. Najviša dnevna od 27 do 29 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano uz malu, poslijepodne na kopnu i umjerenu naoblaku. U noći i ujutro vjetar slab, a danju će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. More malo valovito. Temperatura zraka između 29 i 31 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano s najvišom temperaturom zraka oko 30 °C, te mora između 23 i 26 °C. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Novi tjedan - bez znatnije promjene

Veći dio sljedećeg tjedna na kopnu
i dalje pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Najveća vjerojatnost za lokalne pljuskove je u utorak, kada će oni biti mogući u većem dijelu unutrašnjosti, a lokalno mogu biti izraženiji. Prema kraju tjedna ponovno raste vjerojatnost za češće pljuskove.

Na Jadranu također pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Vjetar uglavnom slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu i jugozapadni vjetar, u utorak te potkraj tjedna prolazno i jugoistočni. Pljuskovi i grmljavina bit će najčešći u utorak, kada mjestimice mogu biti i izraženiji.

Neke zanimljivosti o svojevrsnom ljetu prije ljeta, te još jednom iznadprosječno toplom mjesecu, gdjegod čak i rekordnom mogu se pročitati u najnovijem internetskom Meteo kutku HRT-a, u kojem se nalazi i tekst o raspodjeli oborine u našem dijelu Europe.

Pelud

Koncentracija peludi trava bit će visoka na srednjem Jadranu i u središnjoj Hrvatskoj, a poteškoće nekima može prouzročiti i u mnogim mjestima umjerena koncentracija peludi ne samo trava, nego i korova i drveća.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će većinom visok i vrlo visok, pa ne zaboravite na zaštitu, osobito ako ste dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU, a do 10. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori i Medijateci Francuskog instituta možete pogledati i 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018., ove godine na temu: Meteorologija.