Kud god sunce u lipnju grije, svuda žito dobro zrije

Ljetne vrućine nastavit će se i u novome tjednu. Očekuje se da će najviša temperatura zraka osobito sredinom tjedna doseći svoje najviše vrijednosti i preskočiti granicu od 30 °C. Posebno to vrijedi za istočne hrvatske krajeve, dok se blago svježije vrijeme očekuje u gorskoj Hrvatskoj i donekle na sjevernom Jadranu. A najniže vrijednosti očekuju se u granicama od 12 °C u gorju do 20 °C na srednjodalmatinskim otocima.

Pljuskovi - i dobri i loši

U ovako toplim pa i vrućim uvjetima rashladna kiša bi dobro došla. No, tijekom većeg dijela tjedna moguć je samo ponegdje pokoji pljusak, a obilnija kiše tek na samome kraju tjedna. Ipak, do tada su moguće promjene pa savjetujemo pratite dnevnu prognozu vremena i vodite računa da osim poželjne kiše ovakve promjene vremena u pravilu donose i jače nepogode koje prouzroče velike štete. Zato budite na oprezu. Osim toga i slabi pljuskovi doprinijeti će povećanju vlage te će stvoriti povoljne uvjete za razvoj biljnih bolesti i štetnika što će zahtijevati poduzimanje zaštitnih mjera, a i priuštiti vam i više brige oko sakupljanja sijena.

Temperatura tla i viša od 45 °C

A srednje dnevne vrijednosti temperature tla na desetak centimetara dubine u granicama su od 23 °C do 31 °C. Na jadranskom području, donekle i u Slavoniji, površinski se sloj tla zagrijao i iznad 45 °C pa ga nastojte navodnjavanjem rashladiti, tako ćete i biljkama pomoći.

A oblačno i kišovito vrijeme u lipnju nije poželjno, barem ne kod ratara, jer: "Kud god sunce u lipnju grije, svuda žito dobro zrije."