Vremenska prognoza, 1.6.2018.

I dok mnogi uživaju u suncu i iznadprosječnoj toplini jednog od najtoplijih svibanja u znanoj povijesti, ponegdje čak i rekordnog, i po temperaturi i po oborini, neki se nadaju kiši i osvježenju, a neki pak sa strepnjom gledaju razvoje oblaka iz kojih mjestimice pljušti, sijeva, grmi, gdjegod ima i olujnog nevremena i tuče. Danas će kiše i grmljavine biti češće nego jučer, za vikend ponovno malo rjeđe, a stabilno neće biti ni u sljedećem tjednu.

Petak - iznadprosječno toplo i nestabilno

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prvog lipnja neće biti vedrine koliko je bilo posljednjih dana svibnja, a ponajprije u zapadnoj Slavoniji kasno poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Najniža temperatura oko 15 °C, a najviša oko 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u drugom dijelu dana porast će vjerojatnost za pljuskove s grmljavine, koji lokalno mogu biti i izraženiji. A do tada će prevladavati sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle i najnižu temperaturu oko 16 °C.

Jutarnje magle najviše će biti po kotlinama Like. Mjestimični pljuskovi i grmljavina na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj mogući su uglavnom u drugom dijelu dana. Najsunčanije će biti na otocima, gdje je vjerojatnost pljuskova mala. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a najviša temperatura biti između 24 °C u gorju i 29 °C na moru.

U Dalmaciji pretežno sunčano, osobito na obali i otocima. U unutrašnjosti poslijepodne jači razvoj oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavinu, a mala je vjerojatnost da se gdjegod prošire do obale. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapdnjak, uz malo i umjereno valovito more, čija je temperatura mjestimice i 25 °C.

I na jugu Hrvatske mnogo sunčanih sati, a u zaobalju i mogućnost popodnevih lokalnih nestabilnosti. Duž obale većinom slab vjetar, a na otvorenom umjeren sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura oko 29 °C.

Sljedećih dana - bez znatnije promjene

U danima koji slijede na kopnu i dalje iznadprosječno toplo i nestabilno, ali će popodnevni razvoji oblaka i pljuskovi biti vjerojatniji najprije na istoku, idući tjedan opet i na zapadu. Prevladavat će sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost magle. Vjetar uglavnom slab.

Na Jadranu do kraja tjedna pretežno sunčano, zatim nestabilnije, uz najvjerojatnije poneki pljusak i grmljavinu na sjevernom dijelu. Slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak će idući tjedan oslabjeti. I dalje će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Još neke zanimljivosti o svojevrsnom ljetu prije ljeta, te još jednom iznadprosječno toplom mjesecu, gdjegod čak i rekordnom mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, u kojem se nalazi i tekst o raspodjeli oborine u našem dijelu Europe,

Pelud

Koncentracija peludi trava bit će visoka u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadrn, no nekima može smetati i u mnogim mjestima umjerena koncentracija peludi drveća i korova.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će većinom vrlo visok, pa ne zaboravite na zaštitu, osobito ako ste dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU, a do 10. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori i Medijateci Francuskog instituta možete pogledati i 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018., ove godine na temu: Meteorologija.