Imam problem - kako se prilagoditi klimatskim promjenama

Prije nekoliko godina o klimatskim promjenama se govorilo kako će nastupiti tek za pedesetak godina, no kao da sve sve ubrzalo. Primjerice, Jadran prebrzo postaje dom ribama iz toplijih mora.


O toj su problematici u rubrici Imam problem govorili prof. dr. sc. Jakov Dulčić voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo, akademik Vladimir Paar, te dr. sc. Matijana Jergović, spec. epidemiologije i zdravstvene ekologije, NZZJZ "Dr. A. Štampar".Donošenje Strategije prilagodbe klimatskim promjenama s akcijskim planom propisano je Zakonom o zaštiti zraka. Strategija određuje ciljeve i prioritete za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj, dok se Akcijskim planom za petogodišnja razdoblja detaljno razrađuju mjere i aktivnosti, vremenski rokovi za provedbu, potrebna sredstva, izvori financiranja te nositelji i sunositelji aktivnosti.

Kako znanost gleda na procese klimatskih promjena, koji su od pamtivijeka mijenjali život na Zemlji, pogledajte u diskusiji.

Hoćemo li srdele gledati samo u akvarijima ili na slikama ? - pita se naš Šime Kovačević obilazeći splitske Bačvice. Što nas očekuje za deset godina? Hoćemo li srdele gledati samo u akvarijima ili na slikama ?  Pitanje su na koja danas, čini se, nitko ne može dati odgovor.