Simfonijski orkestar HRT-a izvodi Koncert za orgulje i orkestar, novo djelo u Majstorskom ciklusu

 
Zagreb, 22. svibnja 2018. - Simfonijski  orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u sklopu Majstorskog ciklusa u četvrtak, 24. svibnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će Koncert za orgulje i orkestar, novo djelo ovosezonskog rezidencijalnog skladatelja HRT-a  Silvija Foretića.
 
Riječ je o trostavačnom koncertu kojeg će Simfoničari izvesti pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka, a to je ujedno i pretposljednji koncert u ovosezonskom Majstorskom ciklusu.
 
"Orgulje su i pored mnoštva novonastale 'sekularne' literature još uvijek asocijativno vezane uz crkvu, a najizvođenija su još uvijek djela barokne epohe. Htio sam doduše izbjeći i jedno i drugo (tj. i sakralno i barokno), no s druge strane želio sam se pokloniti nekolicini najznačajnijih baroknih majstora. Nisam 'ukrao' (posudio, citirao) niti jedan ton, ali sam se poslužio njihovim imenima, rasporedivši tonove onim redoslijedom kako dolaze u navedenim imenima. To su: G. Frescobaldi, D. Buxtehude, G. F. Händel, te nezaobilazni J. S. Bach", rekao je Silvio Foretić o svojemu novom djelu.
 
Na programu su još tri skladbe, u čijem su temelju plesni ritmovi: na početku koncerta možemo zamisliti vještičji ples u svetoivanjskoj noći u simfonijskoj pjesmi "Noć na pustoj gori" Modesta Petroviča Musorgskog.
 
Plesni stavci "Suite u klasičnom stilu" Frana Lhotke odabrani su dijelovi baleta "Balada o jednoj srednjovjekovnoj ljubavi", drugog, nakon "Đavla u selu", važnoga Lhotkina baleta nastalog u suradnji s plesnim parom Mlakar. Iz ritmike bečkog valcera Maurice Ravel izgradio je briljantnu orkestralnu partituru za svoju koreografsku poemu "La Valse".
 
Izravni prijenos koncerta, urednice Tatjane Čunko, može se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), a i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr