Vremenska prognoza, 16.5.2018.

Premda je već tijekom prošla dva tjedna ponegdje palo više kiše od prosjeka za cijeli svibanj, kao primjerice u Slavonskome Brodu, Krapini, Zagrebu, Senju, Rabu, Malom Lošinju, Zadru i Šibeniku, i sljedećih će dana biti povremenih mjestimičnih pljuskova, ali i sve više sunčana vremena, uz koje će temperatura zraka ponovno biti u porastu. No, jutra u srijedu i četvrtak u mnogim će mjestima biti među najsvježijima u dosadašnjem dijelu svibnja.

Srijeda - svježe jutro, ponegdje kiša

U istočnoj Hrvatskoj
djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ponegdje je moguća prolazna kiša ili kratkotrajan pljusak, većinom u sjevernim i istočnim predjelima. Vjetar će biti većinom slab jugozapadni. Temperatura ujutro od 10 do 12 °C, danju od 20 do 22 °C.

Poneki pljusak moguć je i u središnjoj Hrvatskoj, ali će posvuda biti i sunčanih razdoblja. Vjetar slab, u gorju moguće umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, dnevna od 19 do 22 °C.

Mogućnost izraženijih pljuskova ili obilnije kiše bit će najveća na riječkom području, iako će količina kiše posvuda biti manja nego početkom tjedna, a sunčanog će vremena biti više. Ponekog pljuska može biti i drugdje na sjevernom Jadranu kao i u gorskoj Hrvatskoj, ponajprije u Gorskom kotaru. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu prolazno može biti i južnog vjetra i juga, a na otvorenom moru sjeverozapadnjaka. Najniža temperatura zraka od 10 do 12 °C, u unutrašnjosti 5 do 10, a najviša u unutrašnjosti 15 do 18, uz more 19 do 21 °C.

Malo kiše ili ponekog pljuska u Dalmaciji će ponegdje biti u prvom dijelu dana, a poslijepodne će biti više sunčana vremena. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, navečer će okrenuti na jugo. Jutarnja temperatura od 8 °C u unutrašnjosti do 13 °C na otocima, dok će dnevna biti većinom oko 20 ili 21 °C.

Podjednaka i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te mogućnost za poneki pljusak. Uz slabo do umjereno jugo i južni vjetar more će biti malo do umjereno valovito.

Od četvrtka - sunčanije, toplije, ali posvuda ne i suho

Sljedećih dana sunčanog će vremena u kopnenom području biti sve više pa će biti i sve toplije. Poneki pljusak moguć je uglavnom u četvrtak u gorju. Vjetar će biti uglavnom slab.

I na Jadranu druga polovica tjedna donosi manju vjerojatnost za pljuskove te posvuda sunčanije vrijeme. Nakon manjeg osvježenja početkom tjedna, od četvrtka će ponovno biti toplije, a budući da neće biti zamjetnije bure, more će se nastaviti grijati pa će do vikenda vjerojatno biti i za manje "hrabre" kupače!

Pelud

Kiša je znatno smanjila koncentraciju peludi u zraku pa će još samo ponegdje ona biti velika, uglavnom na sjevernom Jadranu i u istočn

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka i UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, rijetko će gdje u unutrašnjosti biti visok.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU