Vremenska prognoza, 15.5.2018.

Sljedećih će dana biti više sunčana vremena nego tijekom ponedjeljka, ali i dalje promjenljivo, povremeno s kišom, te do sredine tjedna još relativno svježe.

Utorak - nestabilno, svježije...

U istočnoj Hrvatskoj
djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno pa ću uz umjerenu naoblaku mjestimice biti kiše, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Vjetar ponegdje umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, također uz djelomice sunčano vrijeme, s promjenljivom naoblakom. Mjestimice će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo i nestabilno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i obilniji. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 12 i 16 °C, a najviša dnevna uglavnom između 14 i 18 °C, u Gorskom kotaru malo niža.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano i nestabilno. Uz povremeno umjerenu naoblaku ponegdje će biti kiše, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će slab do umjeren južni vjetar, prema večeri jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 22 °C.

Nestabilno i na jugu Hrvatske, uz dosta sunca, ali lokalno i pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana. Puhat će umjeren južni vjetar, poslijepodne u okretanju na jugo.

Od srijede - i dalje promjenljivo, od četvrtak i malo toplije

U srijedu unutrašnjosti
promjenljivo i svježije, mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom. Od četvrtka ponovno malo toplije, uz više sunčana vremena, ali lokalno još može biti kiše, osobito u četvrtak i za vikend.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima, koji mogu biti i obilniji. U petak sunčanije i toplije, samo ponegdje uz kratkotrajne pljuskove, a za vikend opet raste vjerojatnost za nestabilnosti, osobito u nedjelju. Prevladavat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom dijelu jugozapadnjak.

Pelud

Kiša je znatno smanjila koncentraciju peludi u zraku pa će još samo ponegdje ona biti velika, uglavnom na sjevernom Jadranu i u istočnoj Hrvatskoj.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka i UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, samo će mjestimice biti visok.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU