HRT-ova novinarka Vesna Turtula i povjesničar Hrvoje Gračanin dobitnici nagrade Vjekoslav Klaić

Zagreb, 11. svibnja 2018. – HRT-ova novinarka i urednica Vesna Turtula te izvanredni profesor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Hrvoje Gračanin dobitnici su nagrade Vjekoslav Klaić, koju dodjeljuje Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (HNOPZ) i Društvo za hrvatsku povjesnicu (DHP) za popularizaciju povijesti kroz emisiju Putnici kroz vrijeme Hrvatskoga radija (HRT – HR). Nagrada im je uručena danas na svečanosti koja je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. „Sretna sam što nagradu dijelim s povjesničarem, prof. dr. sc. Hrvojem Gračaninom, stalnim suradnikom emisije, koji nas je oplemenio i koječemu o povijesti naučio svojom neumornom suradnjom. Želim zahvaliti i svim urednicima koji su nas tijekom ovih deset godina podržavali i ohrabrivali”, istaknula je HRT-ova novinarka i urednica Vesna Turtula, koja s prof. dr. sc. Hrvojem Gračaninom već deset godina intenzivno surađuje u osmišljavanju i stvaranju radijske emisije Putnici kroz vrijeme Hrvatskoga radija (HRT – HR). Emisija je izrasla u jedan od prepoznatljivih produkcijskih pothvata Dječjega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR), a njezina je pokretačica Vesna Turtula prve Putnike kroz vrijeme u eteru predstavila 5. veljače 2008. godine. Do danas je emitirano više od 500 emisija, koje na popularan, ali znanstveno utemeljen način približavaju radijskoj publici brojne različite aspekte hrvatske i svjetske povijesti, objašnjavajući ih jasno, razumljivo i zanimljivo.

„Emisija je ubrzo počela privlačiti pozornost slušatelja svih naraštaja te je naposljetku prerasla svoje prvotne okvire. Vrlo je širok raspon dosad obrađenih tema u emisiji, a jedna je od istaknutih odlika Putnika kroz vrijeme što s jedne strane nastoje biti aktualni s obzirom na trenutak, a s druge strane pružaju mogućnost stjecanja dobroga uvida i u složene povijesne procese i pojave, na jednostavan način prilagođen slušateljstvu različite dobi i interesa. Ovo je osobito korisno u vezi sa slušateljima školskoga uzrasta. Također, a to svakako treba naglasiti, u emisiji se sustavno obrađuju teme iz hrvatske povijesti, ali i brojne teme iz svjetske i europske povijesti”, stoji u obrazloženju stručnoga ocjenjivačkog suda.

Vesna Turtula i u ostalome je profesionalnom radu predana popularizaciji povijesti, što ponajbolje pokazuje Vodič za moderna vremena, emisija u produkciji Obrazovnoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR). Emisija je ponajprije okrenuta današnjici i suvremenomu životu, ali u nju urednica uklapa i povijesne teme.

Prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin razvio je razgranatu djelatnost u popularizaciji povijesti i rezultata povijesne znanosti. Autor je brojnih članaka iz povijesti za časopise Drvo znanja, Meridijani te Čovjek i svemir, kao i za Večernji list. Još 2006. godine objavio je dvosveščanu Kratku povijest Hrvatske za mlade, prvo takvo djelo u hrvatskoj publicistici okrenuto mlađim naraštajima čitatelja, u kojemu je predstavljena povijest hrvatskoga prostora od staroga vijeka do početka 21. stoljeća. Nedavno je objavio knjigu Slavne povijesne ličnosti od staroga do novoga vijeka, 10 velikih osvajača + 10 slavnih vladarica.

Emisija Putnici kroz vrijeme na rasporedu je svakoga utorka na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) s početkom u 11.40, a dostupna je i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr