Hrvatski radio na Bjelovarskim odjecima kazališta izvodi interaktivnu predstavu na željezničkome kolodvoru

Zagreb, 10. svibnja 2018. – Projekt Dramskoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) Radioaktivna slušaonica u subotu 12. svibnja gostuje na 16. festivalu Bjelovarski odjeci kazališta (BOK) u Bjelovaru s radiodramom Spašeni Tomislava Zajca. U 18.00 na bjelovarskome željezničkom kolodvoru program Radioaktivne slušaonice započinje susretom publike i glumca Bojana Navojca, koji će na peronu ispred postavljenoga vlaka izvesti dio monologa s početka drame. Program se nastavlja ulaskom publike u vlak, u kojemu je predviđeno slušanje radiodrame Spašeni Tomislava Zajca, a nakon toga ih na peronu ponovno dočekuje glumac sa završnim monologom. Uz još nekoliko scenskih zahvata u vagonima, tijekom slušanja publika će uživati u jedinstvenome doživljaju kolektivnoga slušanja radiodrame iz ciklusa emisija Radio Atelje, koji se redovito emitira na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) četvrtkom od 18.00. „Bjelovarski odjeci kazališta kazališna su smotra koja se održava u Bjelovaru od 2003. godine, a ovo je prvo gostovanje Dramskoga programa Hrvatskoga radija na tome festivalu.

Priznat i vrlo plodan prozni i dramski pisac Tomislav Zajec dramom Spašeni, nakon Dorothy Gale i Astronauta, zaokružuje dramsku trilogiju kojom u formi kratkih rezova propituje otuđeni urbani svijet u kojemu je zajednička karakteristika dramskih lica žudnja za ljubavlju. Drama Spašeni osvojila je drugu nagradu na natječaju za dramski tekst Marin Držić 2009. godine te je praizvedena na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama u režiji Franke Perković. Radioaktivna slušaonica Dramskoga programa Hrvatskoga radija i ovaj put izlazi izvan etera te u izravnome kontaktu sa slušateljima aktivno promiče umjetničku proizvodnju radijskoga programa Hrvatske radiotelevizije”, ističe rukovoditeljica Odjela za dramu Nives Madunić Barišić.

Drama Spašeni donosi priču o ljudima koji se prvi put susreću u trenutku prometne nesreće, a godinu dana nakon toga događaja bore se s posljedicama nesreće i vlastitim ponorima usamljenosti. Zajec i u ovoj drami na karakterističan način isprepleće realizam i nadrealnu poetičnost.

O tome koliko smo u svakodnevnome traganju za spasenjem sami, a koliko je ono svakomu od nas toliko silno poznato jer je u svojemu temelju uvijek bolno isto, progovara ovaj dramski tekst. U radidrami glume Bojan Navojec, Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Živko Anočić, Sanja Milardović, Vid Balog i Tomislav Krstanović. Redatelj je Mislav Brečić, tonski majstor Dubravko Robić, glazbena urednica Adriana Kramarić, a urednica emisije Tajana Gašparović. Emisija je proizvedena u Dramskome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) 2010. godine.

Podrobniji podatci o Dramskome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama obljetnica.hrt.hr/radiodrama/.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr