Pet godina Trećega elementa Hrvatske radiotelevizije

Zagreb, 7. svibnja 2018. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) već pet godina na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) svakoga četvrtka s početkom u 20.35 prikazuje znanstvenu emisiju Treći element u kojoj gledatelji uz stalne stručne voditelje, znanstvenike doc. dr. sc. Jelenu Šuran i dr. sc. Sašu Cecija, imaju prigodu doznati podatak više iz svijeta znanosti u tematskome razgovoru s gostima i uz reportaže snimljene u znanstvenim laboratorijima. Urednica je Jozefina Stipančević, redateljica Gordana Bolčić, a producentica Sanja Knez. Emisija se reprizira petkom u 10.00, također na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3). „U petoj smo sezoni mogli naučiti više o eksperimentima na ljudima, o odljevu mozgova, saznati čime hraniti djecu, kako odrediti starost, obrađene su teme iz područja organske i anorganske kemije, mogli smo doznati i podatak više o znanstvenoj politici i znanstvenoj ekonomiji, a jednako zanimljiv bit će i ostatak sezone. Naime, neke od predstojećih tema su igrifikacija, znanstvena istraživanja korupcije, pametne infrastrukture i teorija igara“, poručuju autori i voditelji emisije Treći element, doc. dr. sc. Jelena Šuran s Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković. Doc. dr. sc. Jelena Šuran pridružila se voditeljskomu timu početkom ove godine, a od samih je početaka, odnosno od 2013. godine, voditeljem uz dr. sc. Sašu Cecija bio dr. sc. Marko Košiček, koji je doktorirao biokemiju na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

„Treći element upoznaje gledatelje s čudesnim dostignućima suvremene znanosti i najnovijim spoznajama te otvara nova pitanja i iznosi drukčije poglede. Pokušavamo utvrditi što današnja znanost govori o pitanjima na koja znanstvenici stoljećima nastoje pronaći odgovor. Mislim da emisija ima još jednu vrlo važnu sastavnicu – daje znanstveno utemeljene odgovore na brojne pseudoznanstvene podatke, koji su u posljednje vrijeme gotovo preplavili medijski prostor. Gosti su nam ugledni hrvatski znanstvenici, veliki stručnjaci u svojim područjima iza kojih stoje godine rada, istraživanja i znanstvenih publikacija. Publika su nam svi oni koji imaju sklonosti prirodnim znanostima, iako u posljednje vrijeme znamo zakoračiti u humanističke i društvene znanosti. Ušli smo u petu godinu prikazivanja, a reakcije su naših gledatelja i znanstvene zajednice izvrsni“, ističe urednica emisije Jozefina Stipančević.

Autorica i voditeljica Trećega elementa doc. dr. sc. Jelena Šuran radi na Zavodu za farmakologiju i toksikologiju na Veterinarskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim što održava nastavu iz farmakologije, istražuje tvari koje mogu biti lijekovi za životinje, a najviše radi s pčelinjim proizvodima. Uz nastavni i mentorski rad sa studentima i bavljenje istraživanjima vodila je jedan europski projekt, a aktivna je i u promidžbi znanosti sudjelovanjem na tribinama Skeptici u pubu. „Uživam raditi priče o znanosti za Treći element. To su zapravo priče o ljudima koji se njome bave i posvećuju joj život, o njihovim otkrićima i najvećim izazovima. Naučila sam mnogo o različitim temama, od vulkana do tehnologije lanca vezanih lista (eng. block chain), no najviše me od svega pokreće zamisao da znanost može dati odgovore na važna društvena pitanja. Samo trebamo naučiti kako je poslušati da bismo učinili svijet boljim mjestom za život“, ističe doc. dr. sc. Jelena Šuran.

Autor i voditelj emisije Treći element dr. sc. Saša Ceci fizičar je koji radi na Institutu Ruđer Bošković. Proučava pobuđena stanja i raspade različitih subatomskih kvantnih objekata i sustava. Povremeno održava različita predavanja iz fizike i programiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Osim znanstvenim radom i nastavom bavi se i promidžbom znanosti. Jedan je od dvadesetak osnivača Društva za promociju znanosti i kritičkoga mišljenja te suorganizator mjesečnih tribina o razbijanju mitova Skeptici u pubu. Autor je knjige Blesimetar iliti koliko je krivo biti u krivu napisane prema istinitome internetskome dnevniku (eng. blog) putem kojega je objavio stotinjak znanstveno-popularnih tekstova. „Volim raditi Treći element jer tijekom pripreme i snimanja, ali i kave nakon emisije dobivam prigodu razgovarati s nekim od naših najboljih znanstvenika. Od njih mogu čuti više o njihovim istraživanjima, glavnim izazovima i zadivljujućim rezultatima, ali i o njihovu pogledu na svijet koji je uvijek veoma zanimljiv. Najviše me veseli da sve to, i njihovu veliku stručnost i njihov ogroman zanos, možemo u našoj emisiji podijeliti sa širom javnosti“, ističe dr. sc. Saša Ceci.

Urednica emisije i autorica reportaža Jozefina Stipančević od 2004. godine radi kao novinarka na Hrvatskoj radioteleviziji. Bavi se znanošću, a pratila je različite teme u emisijama Trenutak spoznaje, Znanstvena petica, Znanstvene vijesti, Vrijeme za knjigu, Umnjak, Znanstveni krugovi i Jezik za svakoga. Urednica je i dviju vrlo uspješnih sezona znanstveno-popularne serije Zapisano u kostima te urednica i scenaristica znanstveno-popularnih filmova Put neandertalca i Dinosauri u Hrvatskoj. Od 2013. godine uređuje Treći element, a uz druženje s voditeljima emisije prirodne su joj znanosti postale još bliže i draže.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) svakoga četvrtka od 20.35 znanstvena emisija Treći element dostupna je i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr