Vremenska prognoza, 7.5.2018.

Početkom novoga tjedna uglavnom suho, te barem djelomice sunčano, a sredinom tjedna ponovno oblačnije i promjenljivije, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu.

Ponedjeljak - većinom suho i barem djelomice sunčano

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 24 i 26 °C.

Samo malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme, mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima barem djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će umjerena, podno Velebita mjestimice i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, uz obalu između 15 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno, pa su uz umjeren razvoj oblaka mogući pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura uglavnom između 25 i 28 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako iznadprosječno toplo i djelomice sunčano, ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak.

U utorak još većinom suho, pa opet promjenljivije...

U utorak u unutrašnjosti
još uglavnom suho, te barem djelomice sunčano. Od srijede promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, te malo manje toplo. U utorak će puhati mjestimice umjeren sjeveroistočnjak, a zatim vjetar uglavnom slab.

Na Jadranu u utorak pretežno sunčano i toplo. Od srijede promjenljivo oblačno, pa će uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Pelud

Koncentracija peludi drveća na Jadranu će biti visoka, kao i trava u središnjoj Hrvatskoj.

UV indeks

Unatoč oblacima, UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, većinom je visok, ponegdje i vrlo visok, pa planirate li boraviti dulje na otvorenome, a osjetljivije ste kože - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere, a i ovih dana mnogima zanimljiva prometna prognoza.

METEO KARIKATURA

A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU...