"Bude l` mnogo u svibnju gromova..."

U novome tjednu slijedi toplinski i oborinski vrijeme primjerenije ovom godišnjem dobu. Najviša temperatura zraka najverojatnije će na kontinentu biti od 20 °C do 26 °C i to u drugoj polovini tjedna. Uzduž Jadrana najviša će temperatura biti oko 25 °C, pri čemu će toplija biti prva polovina tjedna. Najniže vrijednosti očekuju se od 8 °C do 11 °C u kontinentalnim krajevima, a na Jadranu od 14 °C do 16 °C.

Najprije suho, pa ponovno kiša

Početkom tjedna bit će uglavnom suho, zatim ponovno promjenljivo, pri čemu ne treba isključiti mogućnost lokalnih obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Svakako budite na oprezu jer u ovakvim situacijama su mogući jak vjetar, pa i tuča, koji mogu nanijeti nesagledive štete. 

Nužna zaštita od bolesti i štetnika

Povoljnije vrijeme s početka tjedna svakako iskoristite za kontrolu nasada i po potrebi poduzimanje zaštitu od biljnih bolesti i štetnika, obavite suzbijanje trava i korova, a ako ste već obavili košnju pokošeno će se tijekom ovih dana na vrijeme prosušiti i imat ćete vremena za pospremiti sijeno.

Ne zaboravite plitku obradu tla

Dakako ne zaboravite plitku obradu tla. A tlo se krajem ovoga tjedna ipak blago rashladilo, što je povoljno, pa su srednje dnevne vrijednosti na desetak centimetara dubine na kontinentu u granicama od 19°C do 22°C, a uzduž Jadrana do 23°C i ne očekuju se znatnije promjene u tjednu pred nama.

A svibanjske kiše dobrodošle su, što se i izrijekom tvrdi: Bude l` mnogo u svibnju gromova, godina će donijeti blagoslova.