Muzej trenutka - mjesto u kojem posjetitelji ostavljaju dio sebe

Već 14 godina udruga Suncokret-OLJIN-Odgoj za ljubav i nenasilje surađuje s djecom, roditeljima i nastavnicima na prevenciji neprihvatljivih oblika ponašanja, ovisnosti te radu s darovitom djecom. U svojim novim prostorijama u središtu Zagreba otvorili su i zanimljiv muzej.

Jurišićeva 25 adresa je na kojoj se nalazi Muzej trenutka. Prilično nepoznat, još uvijek nov i s neobičnim postavom, muzej svoja vrata zasad otvara učenicima čije škole surađuju s Udrugom Suncokret OLJIN. U muzeju kažu da je to mjesto u kojem posjetitelji ostavljaju dio sebe.

Trenutno imamo izložbu koja se zove "Look at me" koja nam govori kako ekrani tj. monitori moderne tehnologije djeluju na nas i da li mi možemo odgovorno djelovati na njih u stvari da mi njih koristimo a ne da oni nas gutaju i uzimaju nam naše vrijeme s obzirom da smo rođeni u tehnološko doba, pogotovo djeca i naprosto to je njihov medij, objasnio je Željko Vukobratović, prof. psihologije, voditelj Udruge Suncokret-OLJIN.

400 razbijenih mobitela, ekrana, tableta ono je što djeca prvo mogu vidjeti.

Ima jedno jako zanimljivo istraživanje na velikom broju korisnika gdje na pitanje da rangiraju kako najviše voliš provoditi vrijeme, svi roditelji kažu na prvom mjestu su kompjutori a na devetom mjestu je obitelj. A u stvari obrnuto je. Djeca ne vole biti toliko na igricama i kompjuterima ali to je njihov bijeg od određenih stvari kroz koje moraju proći kao npr. pisanje zadaća, komunikacije itd., znači da možda mi ne dajemo najbolje primjer djeci kako komunicirati jer i mi odrasli često buljimo u te ekrane, kaže Vukobratović.

Muzej je još uvijek u nastajanju. U prostoru dobivenom od Grada stalno će se mijenjati postav. No neobičan kalendar za koji autor kaže da pomaže osobama s demencijom i potiče aktivnost, stalno će biti ondje.

To je kalendar koji se zove Kalendar 19x19, on ima u sebi 19 dana unutar nazovimo 19 mjeseci što zajedno daje 361 i ima 4 dodatna dana kao što u normalnom kalendaru ima veljača 29.,tako mi tu imamo 4 dana koja zovemo odmorko a peti je kad je prestupna godina. Taj kalendar nam služi da se prisjetimo koje sve aktivnosti možemo raditi za određeni dan i on daje neka obilježja, kaže Vukobratović.

Najnoviji projekt Udruge je slikovnica "Prijateljstvo-ljudi i psi" koja djeca uči odgovornosti, postavljanju granica, koliko možemo dobiti ulaganjem u drugoga ali i na koji način pregovarati s roditeljima da bi se dobio kućni ljubimac.

Ida Pavlić, voditeljica kreativnih radionica za djecu u Udruzi Suncokret-OLJIN i autorica slikovnice: Poruka slikovnice je kroz dva lika, prijatelje Luku i Niku i slikaricu Anu dati djeci nekako ideju o tome kako kućni ljubimci, u ovom slučaju psi nisu niti zamjena za igračke ali niti za živa bića. Druga stvar, važno je nekako prikazati da nam se ne da ponekad nešto raditi, kao u ovom slučaju brinuti o kućnom ljubimcu ali da ponekad to i moramo napraviti.

Udruga Suncokret-OLJIN djeluje od 2004. godine i iza nje je puno projekata koje namjerava nastaviti i u budućnosti. Cilj im je potaknuti pozitivne promjene i kreativnost kod djece te pružiti podršku roditeljima i nastavnicima u odgoju i obrazovanju mladih.