Travanj kao malo koji...

Premda za službenu ocjenu klimatologa DHMZ-a još valja pričekati sve podatke i analize, već sada se može tvrditi kako je ovaj travanj gotovo posvuda u Hrvatskoj kao ni jedan znani do sada.
Iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i početkom svibnja, ali ipak ne uz tako ekstremnu temperaturu zraka, gdjegod čak i rekordnu, kakvu smo imali posljednjih tjedana. A i suša koja je u većini Hrvatske - barem djelomično će se ublažiti.

Ekstremno toplo, većinom i rekordno!

Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine. Čak 17,3 °C! Za 1,4 °C viša od dosadašnjeg rekorda iz 2007. godine. Dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka PMF-a, a svojedobno i meteorolog - prognostičar na TV Zagreb, izračunao je da se tako visoka srednja travanjska temperatura na Griču događa jednom u više od 1000 godina!
I na ostalim je meteorološkim postajama odstupanje od starih rekorda uglavnom oko 1 °C, a od višegodišnjega prosjeka iz razdoblja 1961. - 1990. godina većinom između 3 i 5 °C.

U Rijeci - prvi do prvoga!

Od trenutačno dostupnih podataka travanj nije rekordan, nego je odmah do staroga rekorda, samo u Rijeci, gdje je i dalje najviša srednja mjesečna temperatura 16,9 °C iz 2007. godine - ove je 16,5 °C.

U Dubrovniku ekstremno suho, ali ne i rekordno

Za razliku od temperature, očekivano - ukupna travanjska količina oborine nejednoliko je raspoređena, pri čemu je "višak" u odnosu na prosjek zabilježen rijetko gdje, i u malim iznosima, dok je "manjak" oborine znatno češći i izraženiji, osobito u istočnim i južnim krajevima. Stoga će klimatološka ocjena u Osijeku vrlo vjerojatno biti "vrlo sušno", a u Dubrovniku čak "ekstremno sušno" - tijekom cijeloga travnja izmjereno je samo 10,9 litara kiše po četvornome metru. Manje, i to za "čak" 0,1 mm - bilo je samo 2011. godine.

Svibanj, lipanj - nastavak niza?

Sljedećih će dana gotovo posvuda biti kiše
, barem malo, ali se ne smije isključiti mogućnost ponavljanja različitih odstupanja od prosječnih mjesečnih količina, kao što je bilo u travnju. Dapače. Za razliku od odstupanja od srednje svibanjske temperature zraka, za koju je iznimno mala vjerojatnost ponavljanja ovako ekstremnih vrijednosti kao u travnju. Štoviše - nemojte se iznenaditi ako ovaj travanjski "dašak ljetak" ostane najtopliji dio godine sve do "pravog" ljeta. Naime, ovakav broj dana s temperaturom zraka 25 °C i višom iznimno je rijedak u travnju. U Maksimiru je samo 1952. godine bio veći, a u Rijeci i Splitu - nikada!

Dugoročne prognoze za svibanj i lipanj upućuju na znatno "umjereniju" temperaturu, ali to ne znači da se poneki ekstrem neće dogoditi. Uostalom, potkraj ožujka ništa nije upućivalo na ovako ekstreman travanj. A dogodio se!

Osim već spomenutih odstupanja i rekorda srednje mjesečne temperature zraka zanimljivo je podsjetiti se i nekih novih vrijednosti apsolutno najviše temperature zraka u travnju. Od ove godine novi su travanjski rekordi izmjereni u Goricama pokraj Nove Gradiške, Kninu, na Zagreb Plesu, Čilipi, Makarskoj, Šibeniku, Ogulin, Rabu, Lastovo, Zemunik, KomižiZadru.

Još neke zanimljivosti o prošlom i budućem vremenu možete saznati u emisijama Vrijeme na HTV-u, te u Dobro jutro Hrvatska i Regionalnom dnevniku, a i tijekom emitiranja mnogobrojnih meteoroloških informacija na HRA, te na teletekstu HRT-a... Naravno, i pomoću HRT Meteo - aplikacije za pametne mobilne telefone...

O meteo stripu i karikturi...

A zaželite li se malo razvedriti i nasmijati - pogledajte 1. hrvatski strip posvećen meteorologiji, te svaki dan novu meteo karikaturu - uvod u 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018, koja će se od 29. svibnja moći pogledati u Klovićevim dvorima. Pristiglo je 777 karikatura od 351 autora iz rekordnog broja zemalja - čak 61, s gotovo svih kontinenata... Eh, da - i sretan vam Praznik rada!