Vremenska prognoza, 30.4.2018.

Nakon subote, i u nedjelju su se ponegdje izmjerili novi travanjski temperaturni rekordi, u nekim mjestima i čak dva dana uzastopno, koji su dodatno pridonijeli iznimnoj iznadprosječnoj toplini ovoga mjeseca. Neće je umanjiti ni njegov posljednji dan. Dapače. Relativno toplo vrijeme nastavit će se i početkom svibnja, ali uz ipak u većini Hrvatske nižu temperaturu nego tijekom vikenda. Pritom će i dalje biti nestabilno, uz povremene mjestimične pljuskove, pa i lokalna nevremena, ne samo na kopnu, nego i na moru, gdje će od srijede do petka biti juga, gdjegod i jakog.

Dosadašnjim rekordima ovog, jednog od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja, ove nedjelje valja pripisati nove, barem prema trenutačnim, još neslužbenim podacima DHMZ-a. Najviša travanjska temperatura zraka od 29. travnja je: u Zemuniku 28,0 °C, Lastovu 28,3 °C, Makarskoj i na Plesu 29,5 °C te u Goricama pokraj Nove Gradiške 30,6 °C!

Ponedjeljak - i dalje toplo, ali i nestabilno

U ponedjeljak je vjerojatnost novog travanjskog rekorda mala, premda će prema prognozi mr. sc. Dragoslava Dragojlovića, iz Službe za analize i prognoze DHMZ-a, i dalje biti vrlo toplo: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Vjetar većinom slab jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, a najviša dnevna od 27 do 29 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj relativno toplo, ali manje nego na istoku, te također djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz povremeno više oblaka mjestimice može biti kratkotrajnih pljuskova. Vjetar povremeno umjeren, na udare i jak jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima uz povremeno umjeren i jak razvoj oblaka vrlo je velika vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zrak uglavnom od 10 do 15 °C, a najviša dnevna između 21 i 24 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom suho, te pretežno sunčano i vrlo toplo. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 28 °C.

Na jugu Hrvatske najviše sunčanog vremena - većinom sunčano i toplo s dnevnom temperaturom zraka oko 26 °C. Puhat će do slabo do umjereno jugo i južni vjetar."

U nastavku tjedna - bez znatnije promjene

"U utorak i srijedu u unutrašnjosti djelomice sunčano i toplo, ali ne i posve stabilno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice će biti pljuskova, osobito u gorskim krajevima. Od četvrtka promjenljivo mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

Do četvrtka na Jadranu pretežno sunčano. Uglavnom na sjevernom dijelu, uz povremeno više oblaka, lokalno može biti i pljuskova. Od četvrtka nestabilno. Bit će promjenljivo oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, koji u srijedu i četvrtak mjestimice mogu biti i jaki."

Pelud
Kao i temperatura zraka, i koncentracija peludi sljedećih će dana u mnogim krajevima biti visoka, ne samo drveća, nego ponegdje i trava i korova.

UV indeks
I UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, većinom je visok, pa planirate li boraviti dulje na otvorenome, a osjetljivije ste kože - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere, a i ovih dana mnogima zanimljiva prometna prognoza.

METEO KARIKATURA
A želite li se razvedriti bez obzira na nebesku vedrinu i oblake, pogledajte svaki dan novu METEO KARIKATURU...