Ima sedam cjeloživotnih dijagnoza ali nema pravo na osobnu invalidninu

Unatoč cjeloživotnim dijagnozama mnoga djeca s teškoćama u razvoju nemaju više pravo na osobnu invalidninu. Sve više roditelja žali se da su kriteriji prosudbe za invalidnine nejasni. S druge strane iznosi osobnih invalidnina su porasli od travnja ove godine za oko 20%.Više o tom problemu govorili su u emisiji Imam problem Siniša Bosanac iz Građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom", Marijana Dumančić iz Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku i Đurđica Blažinov Živković, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s  invaliditetom ZOSI.

7-godišnja Doreotea Maliović Halapa iz Donjeg Psarjeva nedaleko Zeline dijete je s teškoćama u razvoju. Jedna je od dviju usvojenih djevojčica obitelji Malović Halapa. Ima sedam cjeloživotnih dijagnoza ali više nema pravo na osobnu invalidninu.

Doroteja ima mikrocefaliju, odnosno smanjeni opseg glave, intelektualne teškoće i druge cjeloživotne dijagnoze. Ide u vrtić u SUVAG i još dvaput na tjedan na radnu terapiju u Centar Stančić.

Osim u tretmanu logopeda, defektologa, neuropedijatra, djevojčica treba i dodatne privatne preglede oftamologa, endokrinologa, psihologa. Na svakodnevni prijevoz iz Donjeg Psarjeva do Zagreba obitelj na mjesec potroši oko 2 000 kuna. Dio troškova dosada je pokrivala osobna invalidnina u iznosu od 1 250 kn. Nakon kontrolnog vještačenja, ona im je u listopadu prošle godine ukinuta. Priču donosi Mirela Micek.