Na Trećemu programu Hrvatske televizije znanstveno-popularni film Put neandertalca

Zagreb, 18. travnja 2018. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) sutra, 19. travnja, s početkom u 20.05 prikazuje prvi dio znanstveno-popularnoga filma Put neandertalca, koji se bavi hrvatskom neandertalskom baštinom. HRT-ova ekipa s autorima projekta istraživanja neandertalaca i skupinom studenata arheologije obišla je sva važnija neandertalska nalazišta u Republici Hrvatskoj, od kojih neka nadilaze okvire hrvatske znanosti. Prvi dio ovoga filma gledatelje vodi u Krapinu, najnaseljenije nalazište neandertalaca na svijetu, a potom slijedi Vindija, u kojoj je živjela jedna od posljednjih neandertalskih skupina u Europi.  Osim toga, na vindijskim kostima izoliran je genom neandertalca, a ekipa je također bila i u Velikoj pećini te u Veternici. U drugome nastavku filma, koji je na rasporedu u četvrtak 26. travnja, ekipa posjećuje južnu Hrvatsku – od Ljubačkoga zaljeva, velikoga nalazišta na otvorenome, preko Kličevice kod Benkovca i Mujine pećine u kaštelanskome zaleđu do Resnika u Kaštelima, zasad jedinoga podvodnoga nalazišta neandertalca u nas.

Znanstveno-popularni film Put neandertalca temelji se na istoimenome projektu koji je pokrenuo arheolog mr. sc. Sanjin Mihelić iz Arheološkoga muzeja Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s prof. dr. sc. Ivorom Karavanićem s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Ivorom Jankovićem s Instituta za antropologiju. Riječ je o filmu iz HRT-ove proizvodnje čija je urednica Jozefina Stipančević, režiju potpisuje Mladen Ćapin, a snimatelj je Davor Petričić.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u četvrtak 19. i 26. travnja od 20.05 znanstveno-popularni film Put neandertalca bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr