U Zagrebu umro HRT-ov doajen Dominik Zen

U povodu smrti Dominika Zena na Trećemu programu Hrvatske televizije  večeras i sutra s početkom u 20.05 prikazuje se njegov dokumentarni film
u dva nastavka pod naslovom More, maslina i loza

Zagreb, 4. travnja 2018. – U Zagrebu je sinoć u 72. godini umro HRT-ov doajen i dugogodišnji televizijski scenarist i redatelj Dominik Zen. Rođen je 10. rujna 1946. godine u Imotskome, a na Radioteleviziju Zagreb (RTZ) došao je 1968. godine. Potpisao je više od 400 raznovrsnih televizijskih emisija, a najvažnije je radove ostvario u Znanstveno-obrazovnome i Dokumentarnome programu Televizije Zagreb. Među njegovim najznačajnijim djelima su Podvizi i sudbine, Ugrožena prirodna baština, Boje Baranje i Kopački rit. Specijalizirao se za emisije o prirodi, posebice o životinjama, a njegovi dokumentarni filmovi često su prikazivali nikada prije viđene snimke hrvatskih životinjskih staništa. Radio je niz godina i u Redakciji narodne glazbe i običaja Televizije Zagreb, gdje se posebno posvetio glazbenoj tradiciji i običajima. Napisao je scenarije za tri televizijske drame, od kojih su snimljene Debeli lad i Oko, te za radiodramu Mlin i komediju Bogu božje – caru carevo.

Za dokumentarni je film dobitnikom prve nagrade na Festivalu Jugoslavenske radiotelevizije (JRT) u Portorožu, nagrade Prix Dioklecijan 2003. godine (Lovnikovi zapisi) te nagrade na festivalu turističkoga filma u Splitu 2004. godine (More, maslina i loza) i 2006. godine (Pismo Barbari). Dobitnikom je i Velebitske degenije Hrvatskoga novinarskog društva (HND) za ekološko novinarstvo godine 1999. te Godišnje nagrade Hrvatske radiotelevizije 2000. godine. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata za ciklus emisija o ljudima s prve crte bojišta.

U povodu smrti Dominika Zena Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) večeras i sutra s početkom u 20.05 prikazuje njegov dokumentarni film u dva nastavka pod naslovom More, maslina i loza. Prigodni sadržaji emitirat će se i u programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na multimedijskoj usluzi HRTi.


Posljednji ispraćaj Dominika Zena bit će u subotu 7. travnja 2018. godine u 16.00 na Gradskome groblju Gospe od Anđela u Imotskome.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr