Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a donose cjelovitu izvedbu Händelova Mesije

Izravan prijenos iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu na rasporedu je na Trećemu programu Hrvatskoga radija od 19.30 te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću usluge HRTi

Zagreb, 4. travnja 2018. – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zbor Hrvatske radiotelevizije sutra, 5. travnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija izvest će cjelovito izdanje Händelova Mesije. Oratorij Mesija baroknoga majstora Georga Friedricha Händela zauzima jedinstveno mjesto u glazbenoj povijesti. Netipičan za žanr engleskoga oratorija koji je uvelike oblikovao sam Händel, a time i za cjelokupan opus svojega stvaratelja, Mesija svojim univerzalnim karakterom i izravnom ekpresijom, kako se pokazuje već gotovo 280 godina, djeluje na ljude svih generacija i vjeroispovijesti. Izravan prijenos cjelovite izvedbe Händelova Mesije bit će moguće pratiti na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) sutra s početkom u 19.30, a tijekom stanke koncerta na rasporedu je razgovor s maestrom Tomislavom Fačinijem. Urednica je i voditeljica prijenosa Gordana Krpan.

Tekovine engleskoga oratorija kao svjetovne forme religioznih konotacija, u kojoj se susreću elementi kantate, opere, pasije, talijanskoga i njemačkoga oratorija, engleske tradicije himni i svečane instrumentalne glazbe, u Händelovu su Mesiji našle osobito kompleksnu realizaciju, trijumfalno predstavljenu javnosti u Dublinu 1742. godine. Otada djelo ne prestaje fascinirati svježinom, toplinom i ljepotom melodija i forme. Mesija se odmiče od dramske forme ostalih engleskih oratorija, nema radnju ni posebno imenovane likove; umjesto toga, libretist Charles Jennens, izabravši tekst iz Biblije i molitvenika anglikanske crkve, koncipirao ga je kao refleksiju o Kristu – Mesiji, što je Händel oblikovao u tri dijela posvećena Kristovu rođenju, smrti te uskrsnuću, pretočivši tekst u pažljivo izbalansirane recitative, arije, ariosa i zborove.

Händel je Mesiju napisao za prilično skroman vokalni i instrumentalni sastav, uz niz mogućnosti izbora u pojedinim točkama, no tijekom vremena pojavljivala su se razna izdanja, pa je i sastav narastao do grandioznih razmjera. Stoga je prava rijetkost čuti izvedbu blisku izvorniku, kakvu za sutra u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga priređuju Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija.

„Kao svi veliki barokni oratoriji, ni Mesija nema svoj definitivni oblik koji je do nas došao. Postoji niz izmjena, varijanti koje su se događale i kroz izvedbe kojima je sam Händel ravnao, i kroz niz izmjena ovisno o raspoloživosti izvedbenih snaga, kao što je bio slučaj i kod opera. Svakako možemo reći da je ovo cjelovita izvedba, koju ovo djelo i zaslužuje zbog toga što je vješto dramaturški složeno, u smislu izmjene karaktera samih brojeva, tonaliteta, solističkih i zborskih nastupa i prije svega samoga teksta koji prati – na način presjeka, ali ipak vjerno – Mesiju u glavnim punktovima njegova bivanja, što čini trodijelnost oratorija”, pojašnjava maestro Tomislav Fačini.

Posebnost je ove izvedbe hrvatska i međunarodna solistička postava sjajnih vokalnih umjetnika, specijaliziranih upravo za barokni repertoar: sopranistica Nuria Rial, koja nastupa uz najprestižnije ansamble, među kojima su Concerto Köln, The English Concert, Il Giardino Armonico i Les Musiciens du Louvre, zatim naša svestrana mlada mezosopranistica Sonja Runje, koja primjerice redovito surađuje s ansamblima za ranu glazbu Antiphonus i Minstrel, tenor Robert Bartneck, koji se dokazao osobito u izvedbama Bachovih i Händelovih djela te bas-bariton Krešimir Stražanac, koji nastupa diljem svijeta, među ostalim u Operi u Zürichu, Bavarskoj državnoj operi, u dvoranama Berlinske i Kölnske filharmonije i Concertgebouwu u Amsterdamu, a redovito gostuje i u ciklusima Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zbora Hrvatske radiotelevizije.

Osim na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) sutra od 19.30 cjelovito izdanje Händelova Mesije u izvedbi Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zbora Hrvatske radiotelevizije bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o radu Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zbora Hrvatske radiotelevizije dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i podstranicama glazba.hrt.hr.

Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr