Vremenska prognoza, 1.4.2018.

Na Uskrs se predviđa postupno smirivanje vremena - vjetar će oslabjeti, kiša postupno prestati te će se i djelomično razvedriti. No, neće biti posve stabilno pa i u drugome dijelu dana mjestimice može biti lokalnih pljuskova.

Stoga će na istoku Hrvatske nedjelja početi oblacima i kišom. Prema sredini dana prestanak kiše, potom poslijepodne i djelomično razvedravanje, no uz mogućnost za mjestimične pljuskove. Puhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar, a najviša temperatura bit će malo niža nego danas - od 11 do 14 stupnjeva.

U zapadnijim predjelima očekuje se između 13 i 16 stupnjeva. Prestanak kiše ovdje se predviđa većinom do jutra, no u nastavku dana uz sunčana razdoblja i tu su mogući lokalni pljuskovi. Puhat će povremeno umjeren zapadni vjetar kojega će biti i u gorju.

Na sjevernom Jadranu uz zapadni vjetar će biti i jugozapadnog te sjeverozapadnog. Uz promjenljivu naoblaku još će ponegdje biti kiše u noći i prijepodne, a ponekog pljuska u poslijepodnevnim satima. Napomenuti treba kako je u najvišim područjima gorske Hrvatske, onima iznad 800 metara, moguća susnježica i snijeg.

Kiše će povremeno biti i u Dalmaciji, a mjestimice i pljuskova i grmljavine, uglavnom u prvome dijelu dana. Zapuhat će i tu zapadni i sjeverozapadni vjetar pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 11 do 15 stupnjeva.

Nestabilno se predviđa i na krajnjem jugu, ponegdje u noći i prijepodne još uz mogućnost za izraženije pljuskove. Jugo i jugozapadnjak i tu će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar, uglavnom na otvorenome moguće i jak.

Početkom tjedna u kopnenom području sunčanije i uglavnom suho. Dnevna će temperatura zraka porasti, no jutra će biti malo hladnija, posebice u ponedjeljak kada u gorju može biti i slabog mraza. U srijedu uz jačanje jugozapadnjaka porast naoblake, a do kraja dana ponegdje i kiša, ponajprije u Lici i Gorskome kotaru. U četvrtak je kiša izgledna gotovo posvuda.

Kiše će u srijedu biti i na sjevernom dijelu Jadrana, a u četvrtak i vjerojatno i drugdje na Jadranu. No, do onda uglavnom sunčano. Ponovno će zapuhati jugo koje će od utorka jačati, a u četvrtak i petak okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Temperatura će zraka i na moru od ponedjeljka postupno porasti.

A svojevrsna Uskrsna meteo-čestitka, i podsjetnik na još manje od tri tjedna do kraja natječaja za 23. Međunarodnu izložbu karikatura - Zagreb 2018 - ove godine posvećenu meteorologiji - može se naći na METEO KARIKATURA.